Stöt inte bort de israeler som vill fred

En fördjupning av ”insikten i nödvändigheten” är av största vikt just nu. Insikten att palestinierna sitter i samma båt som det växande israeliska anti-ockupationslägret. Högljudda fördömanden av Israel är inte till hjälp för palestinierna, skriver Cordelia Edvardson

Under strecket
Publicerad
Annons

Återigen måste jag konstatera att palestinierna bör be Gud bevara dem för sina vänner, sina fiender klarar de själva. Inte i dag, inte heller i morgon, men i sinom tid kommer det att finnas en självständig, oberoende och livskraftig palestinsk stat. Detta tror jag av hela min själ och mitt hjärta. På vägen dit kommer palestinierna att få draghjälp från allt fler israeler som protesterar mot det förtryck och den orättfärdighet som utövas i deras namn i de ockuperade områdena.
Under tiden gör palestinierna klokt i att undanbe sig all hjälp från utomstående politiska och/ eller humanitära ”stridskamrater” som ofta har ringa kunskap om den komplicerade israelisk-palestinska konflikten, men som allt för gärna använder sig av den för att polera den egna rättrådighetens helgongloria skinande blankt. Ett okunnigt, gapigt och ibland direkt hatiskt (mot israelerna) engagemang blir emellertid till betydligt större skada än nytta för palestiniernas sak.

Den utomstående ”kamraten” som i sin rättmätiga vrede spyr eld och svavel över de israeliska ockupanterna glömmer ett utomordentligt viktigt faktum: det är Israel som har makten över de ockuperade områdena, och som, med hjälp av en stark och sofistikerad armé, kan behålla den. Logiken säger således att den som vill hjälpa palestinierna att skaka av sig ockupationens skavande ok bör göra allt för att komma till tals med israelerna.
Israels för tillfället styrande makthavare lyssnar bara när presidenten i Vita huset slår näven i bordet. Eller, och kanske än mer, när den egna befolkningen hotar att uttrycka sitt missnöje med deras politik i parlamentet och vid valurnan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons