Logga in för en bättre upplevelse.
Victor Galaz: Den smarta klockan avläser din puls och andning, kameran känner igen ett riktigt leende och mikrofoner blir allt mer sensibla för skillnader i röstläge.
Mats Björkin: Digitalt insamlade data uppfattas ofta som neutrala, trots att informationen alltid tagits fram för specifika syften.
Håkan Lindgren: Frivilligt har vi låtit de stora it-företagen snärja in oss i ett gigantiskt nätverk av övervakning och manipulation.
Merete Mazzarella: Hur håller man själen fri från okunnighetens bojor i vår högteknologiska värld?
Karin Westin Tikkanen: Oron över att vi kommer att sluta lära oss saker eftersom all information ändå finns tillgänglig på nätet liknar en rädsla som alltid åtföljt skriften och dess teknologiska förändringar.
Karl Berglund: Datorstödd litteraturtolkning har många anhängare, men ses ned på av desto fler.
André Jansson: När sociala medier blir allt skickligare på att stjäla vår tid och uppmärksamhet ökar även känslan av vantrivsel i dessa miljöer.
Merete Mazzarella: Sociala medier gör oss alla till narcissister – varningen hörs så ofta att den närmast blivit en sanning.
Nicklas Berild Lundblad: Spekulationer om hur artificiell intelligens kommer att utvecklas antar ofta närmast teologiska dimensioner.
Jakob Lien: Före vår digitala tidsålder betraktades mikrofilmen som det medium som skulle
Ulf Bjereld: Föreställningen om nätet som en ekokammare, där var och en får sina egna åsikter bekräftade, har inget entydigt stöd i forskningen.
Sam Sundberg: Algoritmer påverkar i dag allt från vad vi äter till var vi bor och vem vi ligger med.
Algoritmer genomsyrar vårt samhälle.
Google ger europeiska tidningar 1,5 miljarder kronor för att rädda den seriösa nyhetsförmedlingen – och för att avvärja hårdare EU-regler.
Vad menas egentligen med att använda internet?
Sam Sundberg: Med tryckpressen fick boken en beständighet och auktoritet som gav genklang i samhället i stort.
Jesper Olsson: Papyrus, pennor och skrivmaskiner – våra skrivverktyg har alltid präglat inte bara formerna för vårt skrivande utan också vad vi skrivit.
Sam Sundberg: Debatten om nätneutralitet handlar inte bara om konkurrensen på internet.
Tack vare podcasts om historia finns bildning och kunskap tillgänglig när som helst och var som helst.
Vi behöver stödja empatiska och kunskapsutvecklande initiativ på nätet och samtidigt reglera och begränsa de dominerande formerna för hat och fördumning.
Det är fel att påstå att medkännande och empati försvinner på internet.
Microsofts AI började twittra – blev nazist.
Håkan Lindgren: När man skaffar ett Facebook-konto behöver man inte ange sin hudfärg – eller som det åter igen har blivit vanligt att säga på svenska: sin ras.
För att förstå nätkulturen måste vi inse att den präglas av muntlig snarare än skriftlig kultur.
I dag fyller Twitter tio år.
Martin Gustafsson: Om säkerhetstjänsten NSA hade försökt skapa en övervakning som registrerar vart vi går, vad vi läser och vad vi handlar hade det ansetts som lagvidrigt och odemokratiskt.
Lisa Irenius: Det går an att spela drönarspel – men inte att berätta hur många som dör i verkliga attacker, åtminstone om man får tro Apples ”App store”.
Anders Q Björkman: Det fanns en tid när albumet var ett viktigt konstnärligt uttryck.
Ägarna till Airbnb och Uber har blivit dollarmiljardärer på att göra oss alla till potentiella mikroentreprenörer.
Visste du att antalet dödsolyckor på grund av exploderande varmvattenberedare stiger i samma takt som antalet filmer där Bruce Willis medverkar?
Lisa Irenius: Ett nytt, kuriöst inslag i turerna kring årets Nobelpris i litteratur var att det startades ett ”officiellt konto” på Twitter i den förhandstippade kandidatens namn.
De undersökningar som pekar ut pappersbokens överlägsenhet har stora brister.
Kjell Asplund: Är hälsoapparnas ständiga ström av information om sömn, löpsteg, kost och hjärnfunktioner det ultimata uttrycket för en kultur som blivit narcissistisk?
Håkan Lindgren: I Expressen har Helena Granström debatterat skärmläsning med Johan Norberg och Hugo Lagercrantz.
Lisa Irenius: Snart kan alla böcker tala med varann, heter det i en dikt
Håkan Lindgren: Bra minne ska man inte ha – då är det risk att man associerar till något som kan bli besvärande för den som sagt det.
Sam Sundberg: Algoritmer som skräddarsyr vår nättillvaro väver in oss i en allt tätare bekräftelsekokong.
Håkan Lindgren: Vid det här laget kan vi dra slutsatsen att digitaliseringen ofta har lett till en marknad där vinnaren tar allt.
Sam Sundberg: Islamiska staten, Researchgruppen, Nordkorea, USA – trubbelmakarna i Anonymous har fått konkurrens av en rad aktörer som nu använder digitala vapen i kampen för olika agendor.
Sam Sundberg: När artificiell intelligens blir smart nog att själv kunna bygga än intelligentare system kommer vi människor snart att vara ohjälpligt ifrånsprungna.
Jenny Damberg: Vem vill vara så enkel att ens val går att förutse när det gäller kärlek?
Håkan Lindgren: Varje tid har sina utopier.
Pelle Snickars: Nätet är fullt av automatiserade småprogram som kan göra allt från att skapa sonetter till att prata Yoda-språk eller imitera en fjortis.
Jonas Andersson Schwarz: Internet lovordades som en ny skön värld med utjämnade orättvisor.
Ulf Bjereld: Genom internet har det blivit möjligt att snabbt och enkelt samla och använda den kollektiva massans intelligens och kreativitet.
Håkan Lindgren: Inom kort kommer världens samlade mängd digitala data att uppgå till 300 miljarder gigabyte.
Alexandra Borg: Innovativa idéer kommer oftare från teknikföretag än från bokförlag.
Anders Carlsson: Vem äger din läsning?
Håkan Lindgren: Jaron Lanier hör till en inre krets av tidiga it-visionärer i Silicon Valley som utgör vår tids digitala dissidenter och är ett slags rebell mot nätrebellerna.
Jesper Olsson: Böcker kan förflytta oss i tid och rum, men ändå är läsandet en ensam syssla – även om det i dag har blivit lättare att låta det ingå i en gemenskap.