Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Det romerska Arabien Storverk om det antika Arabien

Det romerska Arabien

Författare
Genre
Sakprosa

Övers: Ulla Ericson 250 s. Alhambra

Glen W Bowersock, professor i Antikens historia vid Institute for Advanced Study, Princeton, från 1980 till sin pensionering 2006, är en av de verkligt stora bland nutidens experter på den grekisk-romerska antiken och Främre Orienten. Flera av böckerna i hans överväldigande rika produktion har varit banbrytande.

Det aktuella verket, från år 1983, frukten av 15 års forskning, mottogs med superlativer på alla håll. Liksom allt han skriver präglas denna framställning av bottenlös lärdom och en stil som gör läsningen njutningsfylld. När Alhambra nu ger ut ”Det romerska Arabien”, i en mönstergill översättning av Ulla Ericson och med många illustrationer, förtjänar förlaget alltså en varm eloge.

Bowersock beskriver hur ”Arabia”, romarnas beteckning för området mellan Syrien och Egypten, strategiskt var ytterst viktigt för det romerska Medelhavsväldet, liksom det ännu idag rymmer storpolitiskt sprängstoff. Regionen kontrollerar tillträdet till Medelhavet såväl från det inre av halvön som från Aqabaviken och behärskar rutten från Damaskus till Aqaba. Dessutom är den oundgänglig för kommunikationer mellan stadscentrum i Judeen och Transjordanien, vilka i sin tur utgör förbindelseleder till nomadkulturerna längre bort.

Annons
X

Författaren för oss genom historien på ett sätt som hela tiden berikar vår syn på vad som idag händer i regionen. Han tar oss bland annat till Petra, cirka 180 km söder om Jordaniens huvudstad Amman, den mest imponerande platsen i hela det romerska Arabien och bland de mest storslagna antika monumenten i Främre Orienten. När staden, enligt ett berömt uttryck ”hälften så gammal som tiden”, upptäcktes 1812 öppnades dörren till en ny epok i den västerländska förståelsen av regionens historia.

Bowersock dröjer under sin resa i tiden och rummet länge vid nabatéerna, som härskade över regionen innan romarna tog över. De var ättlingar till arabiska nomader och kontrollerade från Petra området från Damaskus till Medina. Romarna gjorde 106 eKr deras rike till provinsen Arabia.

Författaren slutar med att påminna om hur Konstantin den store flyttade det kejserliga residenset och riksadministrationen från Rom till Konstantinopel (det ”andra Rom”), som han lät uppföra vid Bosporen 324–330. Därmed blev världsbilden en helt annan. Det är en fascinerande historia berättad i stora svep men också med en mängd pittoreska detaljer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X