Annons
X
Annons
X

Stort test av borrskruvdragare

Test av skruvdragare. De sladdlösa borrskruvdragare som får bäst betyg i Råd & Rön är bra på att både borra och skruva. Men flera av borrmaskinerna i testet klarar inte av de tuffare momenten, och en av dem bedömdes som rent farlig.

1 2

Skruvdragaren på bilden har inget med testet att göra.

Foto: SCANPIX
1 2

Borrmaskinen på bilden har inget med testet att göra.

Foto: SCANPIX

SE NYA SAJTEN HÄR: PREMIÄR FÖR BYGG & TRÄDGÅRD

Råd & Rön har testat 15 sladdlösa borrskruvdragare, och flera av dem klarar sig riktigt bra i deras test. När det gäller enklare uppgifter, som att borra i sandsten och trä, är alla borrar bra. De gör alla fina hål, även om det tar lite olika lång tid – 4,3 sekunder för testvinnaren Dewalt DCD730 och hela tio gånger så lång tid, 41 sekunder, för testets långsammaste maskin, Skil 2321.

När det kommer till lite tuffare uppgifter, som att borra i stål, gick det sämre. Ingen maskin fick mer än 4 poäng av 9 möjliga, majoriteten fick ynkliga 2 poäng. Stål är hårt, och här kan det behövas en borr med kontakt med elnätet för att den ska få riktigt med kraft.

Annons
X

Sex av borrmaskinerna i testet är också utrustade med slagfunktion, och med dessa har vi borrat i betong. Här var skillnaden i betyg stor – från endast 3 poäng för Black & Deckers HP188F4LBK till hela 8 poäng för Bosch Uneo.

Borrmaskinerna var också överlag bra på att dra i skruvar. Alla klarade att dra i små skruvar, och majoriteten fick höga betyg för att skruva i både trä och metall. De som fick dåliga betyg för skruvdragning fick dock riktigt dåliga betyg – bara ettor och tvåor. Dessa klarade inte heller av att dra i de stora skruvarna.

Två av maskinerna, Bosch Uneo och Black & Decker EPC14CABK, klarade inte ens att dra i de mellanstora skruvarna. Den senare är testets allra billigaste borrskruvdragare, men den är också en av testets sämsta maskiner. Är man villig att betala bara några fler hundralappar kan man få ett mycket bättre verktyg i Ryobi CDA 1802 M, som är testets näst billigaste borrskruvdragare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sämst betyg av alla borrmaskiner får Skil2321, med låga betyg för både borrning och skruvdragning. Mer alarmerande var att den inte klarade säkerhetstestet. Orsaken är att batteriet kan börja brinna när det laddas. En sådan farlig säkerhetsmiss gör att hela betyget dras ner totalt.

  Några andra borrmaskiner, Ryobi LCD18021B och CDA 1802 M, får också något sämre betyg för säkerhet, eftersom deras isolering inte är tillräckligt tjock. Detta gör ingenting när borrmaskinen är helt ny och hel, men om skruvarna lossnar lite blir isoleringen för tunn och användaren riskerar då att få en stöt. Säkerhetsbristen bedömdes dock inte som så allvarlig, och betyget drogs bara ner något.

  Högst betyg i vårt test får Dewalt DCD730 med 76 i samlat betyg. Den är också en av testets dyrare borrmaskiner. Väljer man däremot Bosch PSB 18 Li-2, som med 72 i slutbetyg och ett pris på cirka 1 700 kronor fått utnämningen Bra köp, får man mycket borrmaskin för pengarna. Den får testets högsta samlade betyg för borrning samt för borrning i stål, och den kan även borra i betong. Även Ryobi LCD18021B är ett bra köp.

  Alla borrmaskiner i testet är batteridrivna. Batteridrivna borrmaskiner fungerar ofta bättre som skruvdragare än borrmaskiner med sladd, och de är också lättare att använda utomhus eller där det inte finns många eluttag. Däremot är de sladdlösa verktygen inte lika kraftfulla som de sladdade, och de är också oftast dyrare. Därför bör du fundera på vad du ska använda borrmaskinen till. Ska du främst sätta upp tavlor i en bostad med betongväggar är en borrmaskin med sladd kanske ett bättre köp.

  Här kan du se Råd & röns test av 15 borrskruvdragare + ytterligare 13

  SE NYA SAJTEN HÄR: PREMIÄR FÖR BYGG & TRÄDGÅRD

  Mest allround

  Dewalt DCD730

  Pris: cirka 3 600:–

  Samlat betyg: 76 - Maskinen får bra betyg för både borrning och skruvdragning. Den får också höga betyg i hanterbarhet, hållbarhet, mångsidighet och för sitt batteri. Den är dessutom en av testets lättaste borrmaskiner, en nog så viktig egenskap för verktyg.

  Lättast att använda

  Ryobi LCD18021B

  Pris: Cirka 1 700:–

  Samlat betyg: 72 - Får något sämre betyg än testvinnaren men är å andra sidan bara hälften så dyr. Får också testets högsta betyg för hanterbarhet men något lägre för sitt batteri. Maskinen får dessutom avdrag i säkerhetsbetyget för bristande isolering – den kan ge användaren en stöt om maskinens skruvar lossnar.

  Borrar bäst

  Bosch PSB 18 LI-2

  Pris: Cirka 1 700:–

  Samlat betyg: 72 - Maskinen som får testets högsta samlade betyget för borrning och det högsta betyget för att borra i stål. Klarar även av att borra i betong. Den får också höga betyg för skruvdragning och klarar att skruva i stora skruvar.

  Bara till betong

  Bosch Uneo

  Pris: Cirka 1 400:–

  Samlat betyg: 47 - Testets bästa resultat för borrning i betong men det sämsta betyget för skruvdragning. Får också låga betyg för mångsidighet och batteri. Passar bäst för den som inte ska göra mer avancerade saker än exempelvis sätta upp tavlor på betongvägg.

  Varning!

  Skil 2321

  Pris: Cirka 1 000

  Samlat betyg: 10 - Ett bottennapp. Dåliga betyg för både borrning och skruvdragning. Men än värre är att den får underkänt i säkerhetstestet – batteriet kan börja brinna under laddning!

  Länk till det stora testet av Råd & Rön

  RÅD & RÖNS STORA TEST:

  Här kan du se testet i sin helhet av alla 15 sladdlösa borrskruvdragare.

  VAD SÄGER TABELLEN:

  Testet är utfört av råd & rön i samarbete med andra internationella konsumenttidskrifter som är medlemmar i International Consumer research & Testning.

  Samlat betyg: Anges på en 100-gradig skala, där 1 är sämst och 100 bäst. Betyget är inte en sammanräkning av de olika delbetygen utan räknas samman enligt följande viktning: Funktion står för 55 procent, hanterbarhet 25 procent, mångsidighet 10 procent, hållbarhet 5 procent och manual 5 procent. Betyget dras ner mycket om borrarna inte klarar hållbarhets- och/eller säkerhetstestet. Delbetygen avrundas och anges på en 9-gradig skala, där 1 är sämst och 9 bäst.

  Pris, cirka: Priserna har hämtats från Pricerunner i december 2011.

  Borra: Samlat betyg för hur bra maskinerna klarar att borra i sandsten, trä och metall. Borrarna med slagfunktion har bedömts för deras förmåga att borra i betong.

  Skruvdragning: Samlat betyg för hur bra maskinerna klarar att dra i och ur skruvar i trä och metall.

  • Klarar att skruva i små/mellan/stora skruvar: De små skruvarna är 3 x 40 mm. Mellanstora skruvar är 6 x 80 mm. Stora skruvar är 8 x 80 mm.

  Hanterbarhet: Samlat betyg för hanterbarheten. En expert har bedömt hur lätt maskinen är att arbeta med. Till exempel placering och justering av reglage, borrbyte, handtag, borrens form och tyngd.

  • Funktionell chuck: Ger möjlighet att lätt byta borr- eller skruvdragarbits. Ett spindellås underlättar oftast.

  • Hastighetskänslighet: Hur bra justeringen av hastighet fungerar när man håller in borrknappen.

  • Vridmomentsinställning: Hur lätt man kan ställa in med vilken kraft man skruvar. Med fel vridmoment inställt kan skruven dras in för hårt. Är betyget riktigt dåligt finns risk för att man kan skada handleden.

  Manual: Betyg för hur informativ och lättbegriplig bruksanvisningen är och om informationen uppfyller säkerhetsstandardens krav.

  Hållbarhet: Samlat betyg för hållbarheten, som bedömts efter det att maskinerna körts under sammanlagt 33 timmar.

  Mångsidighet: Samlat betyg för alla maskinens extrafunktioner, finesser och tillbehör. Högt antal och god funktionalitet ger ett högt betyg.

  Batteri: Betyg för hur bra borrskruvdragarnas batteri är.

  Säkerhet: Betyg för den elektriska och mekaniska säkerheten, enligt branschens egen standard (IEC).

  Kontaktuppgifter om tillverkare och leverantörer, se sidan 51.

  Läs mer artiklar från SvD.s sajt Bygg & Trädgård

  Här finns de testade 15 borrskruvdragarna + ytterligare 13 radron.se Test av 13 slagborrar radron.se
  Annons
  Annons
  X

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Skruvdragaren på bilden har inget med testet att göra.

  Foto: SCANPIX

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Borrmaskinen på bilden har inget med testet att göra.

  Foto: SCANPIX

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7

  Stort test av borrskruvdragare

  1 2 3 4 5 6 7
  Annons
  X
  Annons
  X