Annons
X
Annons
X

Stort strömavbrott i norrort

Enligt SOS Alarm är det stor mängd som är utan ström. ”Vi är nedringda, har haft ett femtiotal samtal i kö, det talas om flera explosioner i ställverk, både i Solna och Täby, säger Raymond Winberg, SOS- operatör.

[object Object]
Vid 23.45 började strömmen återvända. Här en bild från Edsberg. Till vänster vid strömavbrottet. Till höger en bild efter avbrottet. Foto: LÄSARBILD

Minst 43 700 abonnenter är drabbade i bland annat Täby, Solna, Lidingö och Sollentuna.

– Det har varit överslag i två ställverk, ett i Ensta och ett i Danderyd. Det har brunnit i ställverken, men det har också varit bränder i marken. Det ledde till stora störningar i nätet i regionnätet norra Stockholm, säger Karin Hedström på Vattenfall pressjour vid 23.40.

– Hur många Vattenfallskunder som är berörda vet vi inte, men det är många hos flera bolag. När det är åtgärdat kunde de inte säga, men det jobbas för fullt.

Annons
X

Enligt SOS Alarm har många hört av sig från Solna och norrut och det verkar vara en stor mängd områden som är utan ström.

– Vi är ganska så nedringda, har haft ett femtiotal samtal i kö, det talas om flera explosioner, både i Solna och Täby. Folk har sett en rökpelare i Solna och brandkåren är där, säger Raymond Winberg, SOS- operatör.

– Sedan går en hel del automatlarm som måste kollas, det kan brinna även där. Det är lite kaosartat, det är många som ringer på alla nummer som finns,

Räddningstjänsten är ute på ganska många ställen.

– Strömavbrott har rapporterats i Solna, Danderyd, Täby, Sollentuna, Vallentuna, Lidingö.

Strömavbrottet har lett till stora problem med kollektivtrafiken. Vid 23-tiden står Roslagsbanan helt stilla. Men även pendeltåget norr om Centralen står stilla. Har även förseningar på Lidingöbanan, men den rullar.

Daniel, 17 år, satt på pendeln till Norrviken när tåget plötsligt stannade.

– Vi hade precis lämnat Sollentuna och då stannade tåget och efter sju minuter så ropade de i högtalarna att det blivit elstopp som gjorde att de inte kunde se var olika tåg befann sig. Vi satt där i 35 minuter tills de rullade till Häggvik och där fick jag skjuts, säger han.

– De flesta lade sig ned och kopplade av, folk skickade sms och man pratade om vad som hänt. Först trodde vi att det bara var tågen som drabbats.

Signalerna på Saltjöbanan är också kinkiga. Blå linjens verkar vända vid Rådhuset enligt Veolia, säger Per Ekberg på SL:s pressjour.

– Det går fortfarande inga pendeltåg mellan Solna och Märsta. I övrigt är Roslagsbanan och Lidingöbanan som står stilla. Blå linjen vänder vid Fridhemsplan, men Bålstapendeln är igång. Vi kan inte göra så mycket förutom att vänta på strömmen, säger Per Ekberg på SL:s pressjour vid 23.50.

Strömavbrottet ledde även till att all tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala ställdes in på kvällen. När trafiken kan återupptas är inte känt.

Annons
Annons
X

Vid 23.45 började strömmen återvända. Här en bild från Edsberg. Till vänster vid strömavbrottet. Till höger en bild efter avbrottet.

Foto: LÄSARBILD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X