Stort rehabbehov att vänta: ”Frustrerande att inte veta”

Från vänster; Linda Holmström, Judith Bruchfeld och Michael Runold på Karolinska universitetssjukhuset, Solna.
Från vänster; Linda Holmström, Judith Bruchfeld och Michael Runold på Karolinska universitetssjukhuset, Solna. Foto: Adam Wrafter

Följderna av covid-19 är ett oskrivet blad, det menar flera läkare och forskare som SvD talat med. Nu jagar de mer kunskap i hur man ska agera i eftervården.

– Vi vet väldigt lite om långtidseffekterna, säger Linda Holmström, Karolinska universitetssjukhuset.

Under strecket
Publicerad
De tre experter SvD talat med säger alla att de lär sig längs vägen, vilken rehabilitering som behövs är i dag för tidigt att säga.

De tre experter SvD talat med säger alla att de lär sig längs vägen, vilken rehabilitering som behövs är i dag för tidigt att säga.

Foto: Adam Wrafter
Annons

Det nya coronaviruset angriper brett. Läkare berättar om hur de sett en svår påverkan i lungor, i hjärtan och njurar. Blodproppar är vanligt och nervsystemet angrips vilket kan få följder även efter att patienten skrivits ut från sjukhus.

– Andra patienter kan ha svårt med tal och sväljning efter att de varit intuberade. Man kan också ha förlorat mycket vikt så man kan behöva komma igång med rätt kost för att orka med en rehabilitering. Det är hela spektrat, allting i kroppen och alla funktioner kan påverkas, säger Linda Holmström, verksamhetschef för medicinsk psykologi och fysioterapeut på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons