Annons
X
Annons
X

Stort misslyckande för klimatmötet

På lördagsförmiddagen enades de sista länderna om att ”notera” överenskommelsen mellan stormakterna trots missnöje. Men det globala klimatmötet har ändå slutat i ett stort misslyckande. Det avtal som nu till sist antagits är urvattnat och långt från de bindande krav som från början stod på agendan. Främst anses USA och Kina ha varit bromsklossar.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Läs fler artiklar om klimathotet

United Nations Climate Change Conference - Copenhagen http://en.cop15.dk/

Trots missnöje från flera länder har klimatkonferensen i Köpenhamn enats om att formellt ”notera” överenskommelsen mellan stormakterna. Överenskommelsen anses därmed få tillräcklig status för att kunna sättas i verket, men utan att samtliga stater för den skull ställer sig bakom dokumentet.

– Det är kanske inte allt vi hoppats på, men detta beslut är en mycket viktigt början, säger FN-chefen Ban Ki-Moon på klimatmötet i Köpenhamn enligt AFP.

De länder som haft starka invändningar mot överenskommelsen, som Venezuela, Bolivia, Saudiarabien, Sudan och Ecuador, kan nu välja att ställa sig utanför.

Annons
X

En lista över vilka länder som står bakom överenskommelsen ska fogas till dokumentet.

Sveriges statsminister och EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt uttrycker frustration över resultatet av klimatmötet i Köpenhamn.

– Den som har lägst ambitioner kan sätta tempot i förhandlingarna och det har påverkat negativt, säger han till SVT.

Statsministern konstaterar att Kina och USA tillsammans står för nästan hälften av det globala utsläppen, och att de riskerar att förenas i låga ambitioner.

– När det gäller Kina är inställningen att tillväxt går före allt annat. Världen består inte av 193 demokratier som nu står till svars inför sina väljare.

Reinfeldt tycker att den överenskommelse som trots allt nåddes i Köpenhamn är bättre än inget.

– Man kan tycka att papperet är för svagt, men alternativet vore inget papper alls och total kollaps.

Överenskommelsen som till slut kom når inte upp till målet att begränsa jordens uppvärmning till högst två grader.

Världens stats- och regeringschefer arbetade till långt in på natten mot lördagen för att förhindra ett fiasko. När upplösningen väl kom uppstod förvirring. USA:s president Barack Obama annonserade att en överenskommelse om klimatåtgärder hade nåtts mellan USA, Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika.

Trots att de stora världsledarna åkt hem från mötet under natten forsatte viss dramatik i Köpenhamn på lördagsmorgonen eftersom flera mindre länder vägrade skriva under avtalet. Vid 10.30 stod det klart att de till slut skrivit under.

Men den så kallade ”Köpenhamnsöverenskommelsen” beskrevs av miljöorganisationer bland annat som en gigantisk besvikelse och en dödsdom för miljoner människor. Även många länder var besvikna.

I överenskommelsen sätts målet upp att jordens temperatur inte ska få öka med mer än två grader. Men inga siffror nämns när det gäller utsläppsminskningar för i-länder eller u-länder. Det nämns inte ens någon siffra för storleken på utsläppsminskningarna till 2050. Tidigare har det hela tiden talats om minst 50 procent, men detta är nu struket.

FN:s klimatpanel har rekommenderat att i-länderna minskar sina utsläpp med 25-40 procent till 2020 för att tvågradersmålet ska kunna nås. Men med de hittills utställda löftena når de inte upp ens till 20. Tanken är nu att i-länderna ska anmäla sina utsläppsminskningsmål i en bifogad lista i överenskommelsen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso kunde inte dölja sin besvikelse. Framförallt beklagade han att överenskommelsen inte blir legalt bindande. Däremot ska arbetet med att få fram ett legalt bindande avtal fortsätta under 2010.

Överenskommelsen säger också att i-länderna ska ge 30 miljarder dollar i stöd till åtgärder för att skydda de fattigaste u-länderna från klimatförändringar 2010-2012. Från 2020 ska en fond på 100 miljarder dollar årligen finnas för att finansiera klimatåtgärder i den fattiga världen.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Läs fler artiklar om konferensen

Klimatmötet 7-18 december:

SvD.se och TT

Annons
Annons
X
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X