Annons
X
Annons
X

Stort köpcentrum i Solna

Ett shoppingcentrum på 100 000 kvadrat ska byggas i anslutning till nya nationalarenan i Solna. ”Det blir ett landmärke och ett jättelyft för Solna”, säger Lennart Daleke, arenabolagets vd, till SvD.se.

Planerade köpcentrumet Mall of Scandinavia.
Planerade köpcentrumet Mall of Scandinavia. Foto: UNIBAIL-RODAMCO

Lars-Erik Salminen är kommunstyrelsens ordförande (m) i Solna.

– När allt blir klart räknar vi med att ha fått 5000 nya jobb genom projektet. Då tillkommer arbetstillfällen under själva byggdelen av projektet. Dessutom stärker det självklart Solna som varumärke, säger han till SvD.se.

Planerna växer för det i dag kala området knappa kilometern norr om nuvarande Råsundastadion i Solna.

Annons
X

Nu lanseras shoppingcentrumet ”Mall of Scandinavia” som beräknas stå klart intill den planerade nationalarenan Swedbank arena år 2012. Med en handelsyta på 100 000 kvadrat, butiker i tre våningar och ett garage med 4 000 p-platser sägs centrumet bli störst i sitt slag i Skandinavien.

– Det blir ett landmärke, ett utropstecken, och verkligen ett jättelyft för Solna. Det ska vara ett annorlunda och starkt utbud, det ska vara lockande att gå dit, en attraktiv mötesplats helt enkelt, säger Lennart Daleke vd för Ny Nationalarena AB.

Avtalet blev klart i går med köpcentrumägaren Unibail-Rodamco som ska stå för bygget.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tanken är att skapa ett ”fullvärdigt alternativ till shopping i city” och i ett pressmeddelande talas om internationella flaggskeppsbutiker och restauranger - med både turister och stockholmare som målgrupp.

  Planer finns också att inrymma ett hotellbygge som en sammanfogande länk mellan arenan och köpcentrumet.

  – Då har vi en full hand, en mycket fint affärskoncept med samverkan mellan de olika delarna, säger Lennart Daleke till SvD.se.

  Byggprojektet har nu passerat de inledande stegen i den kommunala planprocessen. Om projektet får grönt ljus från Solna stad är förhoppningen att byggstarten ska ske efter årsskiftet 2008/2009.

  SvD.se har tidigare berättat om den nya nationelarenan - med namnet Swedbank Arena - som väntas stå klar mellan 2011 och 2012. Arenan, som blir Nordens största, kommer under fotbollsmatcher att ta emot cirka 50.000 åskådare. Publikkapaciteten under konserter blir 57.500.

  Totalt väntas arenan och köpcentrumet kosta runt 6 miljarder kronor att uppföra. Unibail-Rodamco står helt för kostnaden för själva shoppingcentrumet, uppskattningsvis 4 miljarder.

  Annons
  Annons
  X

  Planerade köpcentrumet Mall of Scandinavia.

  Foto: UNIBAIL-RODAMCO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X