Annons
X
Annons
X

Stort intresse för anonym surfning

Anonymiseringstjänster på internet har blivit en av Ipred-lagens vinnare. Kunderna strömmar nu till olika tjänster som lovar anonym surfning på nätet. ”Det är över all förväntan”, säger Fredrik Strömberg på mullvad.net.

[object Object]
Anonymiseringstjänsterna ökar. En av dem Dold.se var under kvällen överbelastad av användare. Foto: SCANPIX / MONTAGE SVD

”För närvarande är systemet överbelastat” – det beskedet möter de användare som surfar in på Dold.se:s sajt. Intresset för anonymiseringstjänsten har ökat stort i samband med att Ipred-lagen blev verklighet igår onsdag.

– Det har blivit ett extra stort intresse för det här i samband med Ipred, och det också därför som tjänsten är överbelastad, säger Fredrik Bernsell, vd på företaget Yayabee AB som driver Dold.se.

Men företagets tjänst är långt ifrån den enda som finns på marknaden. Både svenska och utländska företag erbjuder olika lösningar för att kunderna ska kunna surfa anonymt på internet.

Annons
X

Länge har det talats om att olika anonymiseringstjänster kommer att slå igenom på bred front i och med lagar som Ipred, FRA-lagen och lagen om datalagring, som regeringen just nu arbetar med.

Och redan dagen efter att Ipred började gälla verkar dessa spekulationer bli sanna. På nystartade mullvad.net har intresset varit rekordstort. Tusentals personer besökte igår sajten och laddade ner den programvara som krävs för att surfa anonymt, uppger företaget.

– Det är över alla förväntningar, säger Fredrik Strömberg, en av de två ägarna till tjänsten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Intresset för företagets tjänst kommer inte bara från fildelningsaktivister och personer med stort datorintresse.

  – Det har mejlat folk från precis alla grupper. Det är morsor i barnfamiljer, gamla och unga människor, det är alla typer. Och de svär åt upphovsrättsindustrin, det är ingen bra pr för dem överhuvudtaget, säger Fredrik Strömberg.

  Han ser en tydlig koppling mellan det stora intresset och de diskussioner om integritet som Ipred, FRA-lagen och andra uppmärksammade förslag fått i debatten under det senaste året.

  – Ser man det här ur ett demokratiperspektiv, att vanliga människor deltar i samhällsdebatten, så har fildelningfrågan förändrat det totalt. Folk har börjat inse att vi gör allt på internet nuförtiden, du har ditt sociala nätverk, du gör dina bankärenden, du har kanske kontakt med din läkare eller advokat där, säger Fredrik Strömberg och fortsätter:

  – Men bara för att tekniken finns där så ska ju inte staten sitta där med fingrarna i syltburken och kartlägga våra liv. Det är kul att vanliga människor börjat inse det och börjat aktivera sig. Förhoppningsvis leder det till att politikerna inser att det är dags att sluta med de här integritetskränkande lagarna.

  Också på Dold.se ser man hur intresset för integritetsfrågor har ökat den senaste tiden. Deras huvudmålgrupp är inte fildelare, utan internetanvändare som är oroliga över att vara övervakade på internet.

  – Det finns mängder med skäl för att använda tjänsten. Vi har till exempel journalister som bryr sig om källskyddet, och vi har kunder med skyddad identitet. Det är mycket den typen av användningsområden, säger Fredrik Bernsell.

  Annons
  Annons
  X

  Anonymiseringstjänsterna ökar. En av dem Dold.se var under kvällen överbelastad av användare.

  Foto: SCANPIX / MONTAGE SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X