Tusentals nya lärare behövs de närmaste åren

Behovet av nya lärare fortsätter att öka, enligt Skolverkets uppdaterade prognos. Arkivbild.
Behovet av nya lärare fortsätter att öka, enligt Skolverkets uppdaterade prognos. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster. Det innebär att 227 000 lärare och förskollärare måste examineras de närmaste 15 åren.

– Vi måste klara det, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Skolverket har presenterat en uppdaterad prognos över behovet av förskollärare och lärare fram till 2031. Behovet de kommande fem åren har ökat med 7 000 heltidstjänster sedan Skolverkets prognos för två år sedan. Att rekryteringsbehovet ökat sedan den förra prognosen beror enligt Skolverket till stor del på befolkningsutvecklingen och även på att visstidsanställda utan lärarutbildning beräknas ersättas av nyutexaminerade lärare de närmaste åren.

– Vi kommer att behöva göra flera saker. Nu bygger vi ut lärarutbildningen med 10 000 platser till 2021 men det kommer inte att räcka med bara nyutbildade lärare. Vi måste få fler att komma tillbaka till läraryrket och även få fler som har en annan akademisk utbildning att ställa om till lärare. Vi behöver också människor som senare i livet bestämmer sig för att de vill omskola sig till läraryrket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons