Annons

”Stort behov av fakta i narkotikafrågan”

Björn Fries och Christina Gynnå Oguz.
Björn Fries och Christina Gynnå Oguz. Foto: Privat

Hjälp i stället för straff bör vara den röda tråden även i en översyn av den svenska narkotikapolitiken. Det skriver Björn Fries och Christina Gynnå Oguz i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

I vår debattartikel (22/2) lyfte vi två frågor. Vi uttryckte vår besvikelse över att riksdagens uppmaning till regeringen att se över svensk narkotikapolitik inte skulle inbegripa frågan om en eventuell avkriminalisering av narkotikabruk och innehav för eget bruk. Vi redovisade även delar av vad som sker och har skett internationellt de senaste åren. Vi pekade särskilt på Portugal som avkriminaliserade för snart ett decennium sedan och Norge där en statlig utredning nyligen lämnat förslag till avkriminalisering.

Vårt inlägg har lett till livliga diskussioner i sociala medier. I Svenska Dagbladet har vi fått mothugg från två håll. Staffan Hübinette (25/2) anser att vi skapar falska förhoppningar genom att göra avkriminalisering och den lagändring som det skulle kräva till en huvudfråga. Peter Olofsson (29/2) menar å sin sida att en avkriminalisering av narkotikabruket skulle öka missbruket eftersom den stigmatisering som straffet innebär skulle försvinna.

Annons
Annons
Annons