Annons

”Stort antal tester är meningslösa”

Ett testkit tas emot med tång vid provtagning i Lund.
Ett testkit tas emot med tång vid provtagning i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Många som testar sig för covid-19 uppfyller inte kriterierna för ett meningsfullt test. Därför utförs ett stort antal tester som från början är i princip meningslösa, skriver Tobias Perdahl, specialist i internmedicin, Platform24.

Under strecket
Publicerad

Viruset har återkommit med förnyad kraft och smittspridningen ökar nu kraftigt, på sina håll mycket dramatiskt. I Gottsunda i Uppsala rapporteras att 4 av 10 som testas är smittade av covid-19. Vi kan dock visa att andelen smittade med symtom i Uppsala, och i alla andra regioner, kan vara betydligt högre än vad som nu är känt, om testningen istället utförs på ett mer medicinskt relevant urval av befolkningen.

Testbeställningarna har senaste veckorna ökat explosionsartat och systemet har på vissa håll korkats igen. Det är inte så konstigt att logistiken brister, tusentals tester strömmar in till labben från olika håll, privatpersoner som beställer på nätet, test från olika sjukhus och äldreboenden. Flera regioner flaggar nu för att testkapaciteten slår i taket och ledtiderna ökar för leverans och analys av tester. Med ökade väntetider höjs också risken att patienter med covid-19 inte fångas upp, med försämrad smittspårning som följd.

Annons
Annons
Annons