Annons

Ytterligare två döda på grund av coronaviruset

Karolinska universitetssjukhuset räknar med en kraftig ökning av svårt sjuka patienter. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset räknar med en kraftig ökning av svårt sjuka patienter. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ytterligare två personer i Sverige har avlidit i covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset. Samtidigt kommer också rapporter in om fler som tillfrisknat.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Uppdaterad
Publicerad

De två dödsfall som rapporterades på onsdagen var två äldre personer med underliggande sjukdomar, en person i Sörmland och en i Skåne. Det betyder att sammanlagt tio personer i Sverige har avlidit på grund av coronaviruset.

"Vi vet att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som blir allvarligast sjuka av covid-19. Det här är en sorglig påminnelse om hur viktigt det är att vi skyddar dessa grupper från att smittas", säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

På Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff säger statsepidemiolog Anders Tegnell att det är av stor vikt att allmänheten följer myndighetens råd.

– Nu gäller det bara att kämpa för att hålla ned den här utvecklingen. Att platta till kurvan, det är här vi kan göra skillnad, säger Tegnell.

Av dem som smittas är mindre än två procent barn mellan 0 och 18 år, framgår det av italiensk statistik som redovisas på presskonferensen.

– Föräldrarna tror att vi skulle stänga skolorna för att rädda barnen, men om vi skulle stänga skolorna skulle det vara för att rädda de äldre, säger Tegnell.

Annons
Annons

Hur många som är smittade av coronaviruset i Sverige är det ingen som vet, men enligt Folkhälsomyndigheten är det i alla fall så pass många att äldre gör klokt i att "isolera" sig och undvika sociala kontakter.

De närmaste dagarna räknar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna med att antalet svårt sjuka patienter kommer att öka kraftigt, uppger Dagens Nyheter. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén till Nya Karolinska i Solna, redo att ta emot patienter.

Varför sjukhuset väntar sig ett stort antal patienter just till helgen kan statsepidemiologen Anders Tegnell inte svara på.

– Jag vet inte vad sjukhuset grundar det på, mer än att vi nu befinner oss på en kurva som är på väg uppåt och att vi av den anledningen kan förvänta oss att antalet smittade och sjuka kommer att öka kraftigt den närmaste tiden, säger han till TT.

Men under onsdagen kom också några positiva besked. Tre coronasmittade personer har blivit friskförklarade på ett äldreboende i Flen, rapporterar P4 Sörmland. Och ytterligare 13 coronasmittade personer är friskförklarade i Värmland, uppger Region Värmland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons