Storstäder nyckel till framgång

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | Sjuk-Sverige

Det är minskningar av sjukfrånvaron i de befolkningstäta regionerna som ger besparingseffekterna, enligt gårdagens RFV-rapport.
Enskilda insatser i branscher eller regioner ger inte tillräckliga effekter.
Frågan är bara vad som behövs och hur det ska gå till.
Vidare studier utlovas, bland annat ska sambandet mellan arbetsmarknaden och sjukfrånvaron undersökas. Att hög sjukfrånvaro och hög arbetslöshet samvarierar framgår av rapporten. Däremot inte hur. Om det till exempel beror på en annan användning av sjukförsäkringen i regioner där arbetsmarknaden är svag.
Trots att utvecklingen i enskilda kommuner inte påverkar helheten när det handlar om besparingar, vore det intressant att tydliggöra mönster. Det finns kommuner i regioner med hög sjukfrånvaro som bevisar att låg frånvaro är möjlig. Möjligen kan gemensamma nämnare i dessa kommuner visa på den attitydförändring till sjukskrivning som allt fler efterlyser.
Att det regionala mönstret är så tydligt borde ge
arbetsmarknadsminister Hans Karlsson och deltagarna i trepartssamtalen något att tänka på. Relationerna mellan olika regioner och branscher har inte förändrats sedan 1996.
De privata arbetsgivarnas recept, som innebär att åtgärder främst är nödvändiga inom offentlig sektor, underkänns dock av RFV-rapporten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons