Annons
X
Annons
X

Största sänkningen på ett halvår från SBAB

Statliga bolåneinstitutet SBAB sänker sina boräntor ordentligt. Tremånadersräntan sänks med 13 punkter för att nu hamna på 3,77 procent. Men listpriserna är aldrig desamma som de verkliga boräntor som SBAB-kunderna betalar.

Foto: JESSICA GOW

SBAB Bank meddelade idag att man sänker räntan på samtliga bindningstider med mellan 0,09 och 0,13 procentenheter. Ändringen gäller från och med idag.

Det är den enskilt största sänkningen för den korta boräntan sedan i februari då den sänktes från 4,30 till 4,15.

Sänkningen avspeglar bland annat den utbredda tron att Riksbanken i höst kommer att sänka sin styrränta. Statliga Konjunkturinstitutet (KI) meddelade idag att man tror att Riksbanken kommer att sänka räntan i två steg under hösten för att landa på 1 procent i slutet av året.
Läs mer här.

Annons
X

Nästa räntebesked kommer redan den 5 september, det vill säga nästa onsdag. Förväntningarna är splittrade inför det mötet. KI tror att Riksbanken kommer att låta räntan ligga still för att komma med en första sänkning i oktober.

I SvD Näringslivs räntekarta har SBAB konsekvent haft en högre snittränta än de andra storbankerna,
läs mer här.

En anledning är att SBAB:s får en rabatt gentemot listpriset på x-antal punkter baserat på bostadens värde och skuldsättningsgrad. Det är dock svårt att förhandla ned den rabattsatsen när den väl har satts. Banken har också gett upp sin historiska roll som prispressare.

KOLLA HÄR
för att jämföra din egen boränta med 28 000 andra i Räntekartan.

SBAB:s ränteändring gäller även bostadslån förmedlade av dess samarbetspartners ICA Banken och Ikano Bank.

Sök bland tusentals räntor här svd.se

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X