Största motgången för IS

GENÈVE Kurdiska peshmergastyrkor har efter intensiva strider tagit tillbaka Iraks största kraftverksdamm från Islamiska staten IS. Förlusten av den strategiska dammen är den hittills största motgången för islamisterna, som nu möter allt tuffare motstånd.

Under strecket
Publicerad
En kurdisk soldat har intagit ställning.

En kurdisk soldat har intagit ställning.

Foto: REUTERS
Annons

Under helgen avancerade peshmergastyrkorna med stöd av amerikanskt bombflyg mot den viktiga kraftverksdammen i norra Irak som togs av jihadisterna den 7 augusti. Striderna uppges ha varit hårda, men på måndagen uppgav den irakiska armén att man tagit tillbaka den strategiska kronjuvelen. Detta är den största militära motgången för islamisterna sedan USA började flygbomba för en dryg vecka sedan. Medan flyganfallen först verkade vara mest en näsknäpp för islamisterna, är förlusten av dammen en rejäl snyting.

Kraftverksdammen, ett 50-tal kilometer norr om Mosul, är av central vikt i den kaosartade konflikten. Denna gigantiska damm, som Saddam Hussein lät bygga för 30 år sedan, kontrollerar merparten av vatten- och elförsörjningen i Irak. Med dammen i islamisternas händer har omvärlden fruktat flera scenarier där IS använder vattenmassorna som vapen i kriget:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons