Största fiskarna i pirathavet

Film- och musikbranschens värsta mardröm ryms i ett plåtskåp. SvD hittade den omdebatterade fildelningens knutpunkt i ett industriområde i Göteborg. The Pirate Bay, världens största sökmotor för nedladdning av Bit Torrent-filer, ligger nämligen på svensk mark.

Under strecket
Publicerad
Julien Nebbout och Fredrik Neij blir inte rika på sina servrar. De menar att själva idén med internet är att man delar med sig. Gratis.

Julien Nebbout och Fredrik Neij blir inte rika på sina servrar. De menar att själva idén med internet är att man delar med sig. Gratis.

Annons

De tillhör en generation som vuxit upp med den utbredda piratkopieringskultur som spirat runt hemdatorer i över 20 år. I bilen från centralstationen i Göteborg berättar två killar i 20-årsålder hur 80-talets copyparties vuxit till något som i dag kallas ”scenen”. En samlingsplats för dem som befunnit sig vid fronten för mjukvaruprogrammering sedan de gick i lågstadiet. Några hundra självlärda datorentusiaster träffas på hemliga, krypterade servrar som ingen oinvigd någonsin skulle hitta till.
Fredrik Neij vevar ner rutan och öppnar grindarna till den inhägnade byggnaden. Till vardags jobbar han på företaget som driftstekniker.
Julien Nebbout i bilens framsäte är en för tillfället arbetslös programmerare. I tonåren var han anarkosyndikalist och punkare. Han är fortfarande punkare. Men politiskt har han bytt sida och har blivit medlem i Moderata ungdomsförbundet. Men han är framför allt aktivist i Piratbyrån och för några veckor sedan förde han den numer riksbekanta organisationens talan hos Lennart Persson i SVT:s Debatt.
Vi parkerar bilen och går in. I driftshallen låter det som vårsolen utanför väckt en enorm bikupa. Det statiska surrandet från hundratals processorer dränker våra fotsteg mot ett anmärkningsvärt renskrubbat betonggolv.
– Jag var åtta år när jag fick min första dator. En Commodore 64. Det var då jag piratkopierade för första gången, berättar Neij. Då räckte det med en dubbeldäckad bandspelare. Play och record. Spelen låg på vanliga kassettband.
Nu för tiden går det snabbare. En vecka före den efterlängtade premiären av dataspelet Doom 3, i augusti förra året, läckte en piratversion ut i The Pirate Bay. Som mest laddade runt 28 000 användare samtidigt ner filen i vad som antas vara den största spridningen i ett fildelningsnätverk hittills.

Annons

Neij öppnar ett i raderna av beiga plåtskåp. Ett lass nätverkssladdar väller ut som inälvor. Gröna dioder flimrar på de sex kraftfulla datorerna i skåpet. Det är genom dem som trafiken till delade filer dirigeras. Via The Pirate Bay laddas det upp och tankas ner data motsvarande 20 dvd-filmer i sekunden. Sökmotorn har över en miljon unika användare inloggade samtidigt.
Efter att stämningar från den amerikanska filmbranschen har tvingat de största amerikanska motsvarigheterna till The Pirate Bay, som Loki Torrent och Suprnova, att stänga har det svenska alternativet vuxit. Majoriteten av världens fildelare byter i dag filmer, spel och tv-serier med varandra via en server i Göteborg.
– I Sverige finns inte samma möjligheter som i USA att genom stämningar driva företag och personer i konkurs bara genom att dra ut på rättsprocessen, säger Nebbout.
Men de kan ju alltid försöka skrämmas. I somras hotade filmbolaget Dreamworks advokater med stämningar om inte länken till filmen Shrek 2 omedelbart raderades från The Pirate Bay. I vanlig ordning författades ett brevsvar av den mest uppkäftiga sorten:
”Som ni kanske inte vet är Sverige inte en stat i USA. Det är ett land i norra Europa. Om ni själva inte listat ut det redan så gäller inte amerikansk lag här.” Och avslutningsvis, med samma högtidliga tonfall som inleder den amerikanske juristens brev: ”Vi och våra advokater är av uppfattningen att ni är ena jävla idioter.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons