Annons

Största BNP-fallet på 40 år

Foto: Svenska Dagbladet / Emil Fagander / Svenskt Näringsliv

PODD | 5 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ekonomin. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ekonomi. SCB presenterade sin preliminära ekonomiska prognos för Sverige idag och nedgången i BNP är den största på 40 år för ett enskilt kvartal – 8,6 procent. Arbetslösheten är snart uppe i 10 procent och det är trots att nästan 600 000 medarbetare omfattas av permitteringsstöd, som på pappret har gjort att de har kunnat behålla jobbet trots att efterfrågan kollapsat.
Samtidigt är de mörka signalerna inte entydiga. Vissa talar om att krisen har nått botten. Svenska bostadspriser steg med drygt en procent i juni och är nu tillbaka på samma nivå som innan coronakrisen. Inköpsindex för den tillverkande ekonomin pekar åt tillväxt, svenskarnas optimism kring den egna ekonomin ökar, och även tjänstesektorns inköpsindex ökar och börsen ser ut att ha återhämtat sig, nästan misstänksamt bra.

Hur oroliga bör vi vara? Lydia Wålsten diskutera med John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet och Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons