Annons
X
Annons
X

Storslam för S och M i EU-valet enligt Sifo

De två stora partierna skulle ta hem storslam om det var val till EU-parlamentet i dag, medan Junilistan skulle ramla ur, enligt SvD:s Sifo. Pirat-partiet är den uppstickare som ligger närmast till för att ta plats i Bryssel. Men 40 procent uppger att de inte tänker rösta över huvud taget.

Idag radas valupptakterna upp i Stockholm: moderaterna samlas på Norrmalmstorg, folkpartisterna på Djurgården och vänsterpartisterna på Drottninggatan. Det är dags för politikerna att försöka höja valtemperaturen från iskall till åtminstone ljummen.

Men med i stort bara en månad kvar till valet har Sifo på uppdrag av SvD mätt väljarsympatierna. Drygt 1800 svenskar har fått svara på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val till EU-parlamentet idag?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mätningen visar en klar dominans för de två stora partierna. Socialdemokraterna får det absolut högsta stödet: 35,2 procent. Moderaterna får 27,6 procent.

  Annons
  X

  –Det kan bli sex, sju mandat vardera för de två, medan de andra får slåss om att ta ett mandat. Möjligen kan Miljöpartiet och Folkpartiet ta två mandat, bedömer docent Henrik Oscarsson, valforskare vid Göteborgs universitet som bland annat har studerat det förra EU-parlamentsvalet.

  För att ta plats i parlamentet krävs att ett parti tar sig över fyraprocentsspärren. Den som gör det kan vara ”mycket säker” på att också ta ett mandat, även om det, enligt Henrik Oscarsson, finns en teoretisk möjlighet att det inte blir så.

  I mätningen får Junilistan, i dag tredje största svenska parti i parlamentet, bara 1,7 procent av väljarstödet. Istället är det Piratpartiet som, i likhet med i andra opinionsmätningar, seglar upp som utmanaren. Partiet når dock fortfarande, enligt Sifo, inte upp till 4 procent utan får 3,4 procent.

  Henrik Oscarsson menar att partiets möjligheter att ta mandat ökar om man lyckas koppla ihop sina frågor om integritetsskydd med den EU-kritik som många svenskar fortfarande känner. Han tippar att Piratpartiet har större möjligheter än Sverigedemokraterna att ta ett mandat.

  –Piratpartiet har lättare att mobilisera sina väljare. Samtidigt har partiet ett smalt väljarsegment så det gäller för dem att sig utanför det.

  Henrik Oscarsson beskriver partiet som en udda företeelse i det svenska partiväsendet.

  –Piratpartiet är någon slags lobbygrupp som tar den demokratiska vägen in i parlamentet. Man ser EU som en arena för att driva sina frågor, säger Henrik Oscarsson.

  Med fyra veckor kvar till valdagen, den 7 juni, råder det fortfarande stor osäkerhet kring valet. I Sifos mätning saknas uppgift från var tredje tillfrågad.

  43 procent av dem som kontaktats av Sifo uppger dock att de verkligen tänker gå och rösta, medan 40 procent tänker avstå. 16 procent är tveksamma eller vet inte. Det är, menar Henrik Oscarsson, en överraskande stor andel som tänker rösta.

  –Valdeltagandet kanske trots allt når över 40 procent. Men vi ska inte förvänta oss en skräll på 50–60 procent.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X