Storslam för Haneke på ”Europas Oscarsgala”

Europa är i kris och blickar nostalgiskt bakåt. Det är uppenbart inte bara i verkligheten utan också i filmerna som produceras. SvD:s Hynek Pallas rapporterar från ”Europas Oscarsgala”.

Under strecket
Publicerad
Michael Haneke.

Michael Haneke.

Foto: REUTERS
Annons

Det blev Michael Hanekes ”Amour” som tog hem de tunga priserna på årets europeiska filmgala. Men det var en filmindustri i kris som stod i fokus när Europeiska Filmakademin (EFA) firade sitt 25-årsjubileum i Maltas huvudstad Valletta.

Haneke – vars film tog hem skådespelarpriserna, registatyetten samt pris för bästa film – höll sitt tacktal på tyska för att understryka vikten av språk i en tid då europeisk identitet är i kris. I tal efter tal från auteurer som Wim Wenders, och i vinjettfilmer om var filmen i dag befinner sig, återkom krisen. Ekonomiskt och i form av nyttiga ifrågasättanden av tillståndet för europeisk film. För vad händer när distributionen domineras av multinationella bolag (”mäktigare än nationer” som Stellan Skarsgård uttryckte det); när 90 procent av biografutbudet är amerikanskt? Om film är en viktig del av kulturell identitet, vad innebär detta – och vilken är vägen framåt? Det bjöds inte på mycket till svar, men frågorna är viktiga nog i sammanhang som ofta präglas av bjudsprit och glamour.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons