Annons

Storslagna planer för ny flygplatsstad

Det är minst sagt storslagna planer. Visionen med Arlanda City Stockholm är att skapa en flygplatsstad i världsklass. Kristina Alvendal, vd för bolaget med samma namn, säger att det finns mycket goda förutsättningar att forma något unikt av all den outnyttjade mark som finns i anslutning till Sveriges största internationella flygplats.

Publicerad

Under onsdagen presenterades de övergripande strategierna för den flygplatsstad som är tänkt ska växa fram i anslutning till Arlanda flygplats. Airport City Stockholm, som bildades under 2011, har tre delägare som äger lika mycket. Det handlar om Swedavia, den statliga koncern som äger elva flygplatser i Sverige, Sigtuna kommun – kommunen där flygplatsen har sin hemvist – samt det privatägda fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding.

Tillsammans äger denna trio i praktiken all mark i närområdet kring flygplatsen. Samarbetet inleddes under mer lösa förhållanden för fyra-fem år sedan. För två år sedan konkretiserades samarbetet i och med att det gemensamägda Arlanda City Stockholm bildades.

Foto: STOCKHOLMS STADSBYGGNADSSTRATEGI Bild 1 av 5
Foto: STOCKHOLMS STADSBYGGNADSSTRATEGI Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Foto: STOCKHOLMS STADSBYGGNADSSTRATEGI Bild 4 av 5
Foto: STOCKHOLMS STADSBYGGNADSSTRATEGI Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons