Storslagna äventyr i det vilda Kamtjatka

Kamtjatkas vildmark startar där världen slutar. Ingen reser hit för att shoppa, gå på fin restaurang eller njuta av härliga dagar på stranden. Här är det ren vild natur som lockar. Med sina 160 vulkaner, 15 000 björnar, oändliga skogar, varma källor och miljontals feta och klarröda laxar är Kamtjatka ett växande resmål för dem som kräver något alldeles extra på sin semester.

Under strecket
Publicerad
Vulkaner vart man ser, varma källor och vilda djur - på en yta större än Tyskland finns här bara 12 mil asfalterad väg,

Vulkaner vart man ser, varma källor och vilda djur - på en yta större än Tyskland finns här bara 12 mil asfalterad väg,

Annons

Vi är ensamma västerlänningar på gräsplanen vid Anavgaiflodens strand. Vi står samlade i en ring tillsammans med några hundra evener, itelmener, tjuktjer och ett antal ryssar. I mitten står dansarna i traditionella läderdräkter prydda med färgglada pärlor och broderier. Renskinnstrummorna och strupsångarna står borta vid ljudanläggningen. Det är den första veckan på vår två månader långa resa på Kamtjatka. Vi har rest hit för att njuta av livet, vandra, fiska, skåda björnar och klättra vulkaner. Nu har vi inbjudits till en dansfestival tio timmars skumpig bussresa norr om huvudstaden Petropavlovsk.

Så drar det igång. Dunk, dunk,
dunk. Ahaa! ahaa! a! a! ahaa! Kvinnorna gungar hela kroppen och skriker i takt i högsta tonläget. Männen kastar sig fram och tillbaka med trummorna. De står stadigt bredbent och slagverken dundrar långt över grantoppar och fjällhedar. De grimaserar och stampar takten, sjunger med röster hämtade långt nere från bröstkorgen. Det är urkraft, genialt enkelt, tungt, mäktigt, varmt och starkt. Rörelser och musik handlar om fiske, jakt, rovdjur och kärlek. Kort sagt livet här borta.
Föreställningen är inte till för oss turister. Nurganekfesten, som under tre dagar firar att de första lekande laxarna kommit upp i floden, är en festival för den lokala ursprungsbefolkningen. För att ungdomarna ska känna stolthet inför sina traditioner. Under Sovjettiden motarbetades ursprungsbefolkningen men idag finns en gnutta hopp att de kan få sina traditioner att överleva.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons