Annons

Kungens valStorslaget om nazisternas invasion av Norge

Jesper Christensen.
Jesper Christensen. Foto: Studio S

I april 1940 kommer tyskarna till Norge. Kung Haakon VII ställs inför ett ultimatum: att överföra styret till Vidkun Quisling. Händelsen skildras med beröm godkänt – men det som till slut höjer betyget är skådespeleriet.

Under strecket
Publicerad

Operation Weserübung var tyskarnas eget namn på den ockupation som skulle ge värdefull kuststräcka mot Nordsjön och transportväg för de naturtillgångar (inklusive svenskt järnmalm) man hämtade norröver. Norge var givet huvudmål, Danmark slank med på vägen. (Sverige låg där det skulle; tids nog skulle nog även den biten falla på plats.)

I vargtimmen slog man till. Danmark intogs, om inte med ett telefonsamtal så näst intill. Norrmännen var svårare. I Oslofjorden sköt de jättekryssaren Blücher och tusen tyskar i sank, vilket sabbade ett program med infångande av regering och regent som vital punkt. Storting, kabinett och kungafamilj fick nu tid till både flykt och planering, så gott sådan var möjlig i detta huvudstupa läge. Att monarken intill denna dag haft uteslutande ceremoniell befattning blev sekundärt. Hans handfasta medverkan behövdes mer än någonsin.

Annons
Annons
Annons