Annons
Recension

Storslagen frigörelse från ikonen Carola

Alla generationer har sina ikoner. Ofta en alldeles vanlig människa som fått någon lidnersk knäpp och tagit steget till att bli makalöst framgångsrik: en Björn Borg, exempelvis. Personer vi kan jämföra oss och avundas, som representerar oss – eller det inom oss som kunnat vara lika bra om allt bara…Ja, någonting.

Under strecket
Publicerad

Sara Lindh är nästan jämnårig med Carola. Hon kommer från den lilla byn Bedom – ett namn som uppenbarligen förpliktigar, ty många är frireligiösa på orten. Familjen äger en marsipanfabrik. Allt är lycka: söndagsskola, kafferep och doften av mald mandel. Så flyttar föräldrarna till Stockholm och skiljer sig tämligen direkt. Vardagen blir en förortstvåa och en mamma som börjat svära obehärskat.

Carola rör sig som framför och bredvid lilla Sara, ibland snuddar deras liv vid varandra. Sara låter visserligen som en anka, tycker hon själv, men hon drömmer ändå också om att få sjunga och användas av Gud. Så går hon då till Pingstkyrkan för att frälsas men allt är bara konstigt och skrikigt. Hon vill så gärna få ta del av den där absoluta berusningen och hängivenheten som tron innebär, men hon misslyckas.

Annons
Annons
Annons