Annons
X
Annons
X

Storsjöodjuret fångat på film

En grupp filmare hävdar att de lyckats fånga det mytomspunna jämtländska Storsjöodjuret på bild. Nu ska fler kameror sättas ut i Storsjön för att öka tempot i jakten på odjuret.

Av TT
(uppdaterad)

För två veckor sedan påstod två amerikanska jägare att de hittat kvarlevorna av en bigfoot i USA. Nu kommer nyheter om Sveriges eget monster Storsjöodjuret, som sägs leva i Storsjön utanför Östersund. Ett filmteam som sedan i våras satt upp kameror på en kobbe i sjön säger sig nämligen ha en bild på sjöodjuret, enligt SVT:s Jämtlandsnytt.

På filmsekvensen syns en suddig, långsmal silhuett i djupet.

– Det syns tydligt att den innehåller värme och celler, annars indikerar inte kamerorna rött, så det kan vara en sjöorm, eller en del av sjöodjuret, säger en kvinna i teamet till Jämtlandsnytt.

Annons
X

Projektet med att hitta odjuret har väckt stort intresse. Bland annat ska amerikanska tv-bolaget NBC göra ett reportage om jakten. Nästa sommar kommer man att öka antalet specialkameror i sjön till 30.

Det är inte första gången som Storsjöodjuret jagas. Redan 1894 bildades Aktiebolaget för Storsjöodjurets infångande av sjökaptenen Dedering. Med på jakten, som sponsrades av Kung Oscar II fanns bland annat inkallade valharpunerare.

1986 förbjöd länsstyrelsen i Jämtlands län att ”döda, skada, fånga levande djur av arten Storsjöodjuret” och att ”borttaga eller skada Storsjöodjurets ägg, rom eller bo”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan justitieombudsmannen efter en utredning kritiserat föreskriftens rättsliga verkan upphävde länsstyrelsen fridlysningen 2005.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X