X
Annons
X
Kommentar

Jesper Sundén: Historia kan ha skrivits i Gottröra – stort steg mot fred

Ingen krasch – och kanske ett mirakel. Fredssamtalen om Jemen avslutades med en överenskommelse som ser ut att leverera mer än väntat. Allt hänger dock på att parterna håller vad de lovat. I så fall kan Stockholmssamtalen – som jemeniterna kallat dem – bli historiska.

Så var det till slut dags för final för fredssamtalen på Johannesbergs slott, i Gottröra. FN:s generalsekreterare António Guterres flögs in från klimatkonferensen i polska Katowice på onsdagskvällen och ökade pressen på parterna. Han ringde också och talade med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman för att få honom med på noterna.

Förhandlingarna fortsatte till långt in på natten. Olika utkast diskuterades och förkastades. Det slutliga förslaget som man kunde enas om var klart vid 4-tiden på torsdagsmorgonen. Men ännu strax före presskonferensen visades olika utkast för ledarna för de båda jemenitiska delegationerna angående ett eventuellt öppnande av Sanaas flygplats. Detta kunde man dock inte komma överens om.

Den jemenitiska regeringssidans utrikesminister Khaled al-Yamani och huthiernas talesperson Mohammed Abdel Salman skakar hand under FN-chefen António Guterres överinseende.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X