Annons
X
Annons
X

Större sjukfrånvaro än nånsin i år

Det råder just nu rekordstor sjukfrånvaro på svenska arbetsplatser. Sjukanmälningatalet under årets sex första veckor låg på hela 5,2 procent av de anställda. – Det är den högsta siffran sen vi började sammanställa den här statistiken i samband med svininfluensan, säger Urban Svensson, medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sjukfrånvaron kostar samhället miljarder varje år och den korta sjukfrånvaron har ökat stadigt under många år enligt Svenskt Näringsliv. Statistiken från Previa omfattar mer än 100 000 anställda i hela landet och i sjukanmälningstalet ingår även de som är hemma för vård av sjukt barn - och det är en avsevärd andel så här års.

– Det är inte för inte som man brukar kalla den här månaden för ”vabruari”, säger Urban Svensson.

Han konstaterar samtidigt att det i år är fler än någonsin som sjukanmäler sig. Hela 5,2 procent. Det kan jämföras med förra året som också var ett rekordår med 4,5 procent, en ökning med 0,3 procentenheter sen året innan och betydligt mer än svininfluensaåret 2009.

Annons
X

– En teori är att det var väldigt mycket fokus på hygien just då, folk skulle använda handsprit och hosta i armvecket och så där. Nu har det där gradvis börjat försvinna ur folks medvetande, säger Urban Svensson.

Så här års förekommer en del magsjuka men den absolut vanligast anledningen till sjukanmälan är förkylning, var fjärde person uppger detta som orsak till att stanna hemma.

– Det här kalla och torra vädret som vi har är perfekt för virus. När det är kallt tenderar vi dessutom att tränga ihop oss inomhus och istället för att ta den där promenaden kanske man tar en trång buss istället. Då ökar chansen till smittspridning, säger Urban Svensson.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En anledning som uppges till vår ökande sjukfrånvaro är också att andelen barn som går på förskolan ökat mycket kraftigt. Dagis och förskolor är en klassiskt spridare av förkylningsvirus och enligt Statistiska centralbyrån, SCB, hade 12 procent av 1-6 åringarna offentlig barnomsorg 1972 mot 86 procent av barnen i åldern 1-5 2009.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X