Annons

”Stormen har inte nått sin fulla styrka”

 Björn Zoega, sjukhusdirektör på Karolinska
 Björn Zoega, sjukhusdirektör på Karolinska Foto: Lisa Arfwidson

Kulmen för coronakrisen är inte nådd – men att sätta Stockholm i karantän skulle inte hjälpa. Det säger Björn Zoega, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Under strecket
Publicerad

 Björn Zoega berättar att sjukvården är i förstärkningsläge, men om läget förvärras är man beredd på det högsta beredskapsläget, katastrofläget.

Foto: Lisa ArfwidsonBild 1 av 1

”Stormen är här”, sade hälso-och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson igår onsdag efter att 18 patienter avlidit på bara ett dygn i region Stockholm. Ett uttalande som väckte mycket uppmärksamhet och frågor.

Björn Zoega, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, tror dock att stormen fortfarande är under uppsegling. Just nu befinner man sig i förstärkningsläge, men om läget förvärras är man beredd på det högsta beredskapsläget, katastrofläget.

– Om vi ska kalla det storm tror jag inte att den ännu nått sin fulla styrka. Vi har en besvärlig situation där vi inte vet om vi kommit hela vägen. Något har hänt, alla siffror pekar på det, säger han.

Lokaler är inga problem. Bristen är utbildad personal som kan sköta vården.

Samtidigt försöker sjukhuset rusta sig på alla möjliga sätt och främst handlar det om att få tag på personal och skyddsmaterial. 500 läkarstudenter och personal från privata vårdgivare snabbutbildas och är på väg in. Sjuksköterskor från andra avdelningar, till exempel operation, omplaceras och utbildas under en till två dagar för att kunna rycka in på intensiven. Patientbesök på olika mottagningar som kan vänta ställs in, för att frigöra även den personalen.

Annons
Annons

 Björn Zoega berättar att sjukvården är i förstärkningsläge, men om läget förvärras är man beredd på det högsta beredskapsläget, katastrofläget.

Foto: Lisa ArfwidsonBild 1 av 1

Hjälpen kommer också från ovan, i form av flygplan lastade med skyddsmaterial. Igår landade 40 000 munskydd, 15 000 munskydd med skyddsklass FFP, 5 000 visir och 2 000 skyddsglasögon. På lördag kommer nästa laddning.

– Vi har även fått donationer och kunnat köpa in, så vi håller på. Det är en svår situation och jag sitter och läser på kvällarna hur otroligt besvärligt läget är när det gäller skyddsmaterial i hela Europa. Det kämpas med detta överallt, även i USA, säger Björn Zoega.

 Björn Zoega berättar att sjukvården är i förstärkningsläge, men om läget förvärras är man beredd på det högsta beredskapsläget, katastrofläget.
 Björn Zoega berättar att sjukvården är i förstärkningsläge, men om läget förvärras är man beredd på det högsta beredskapsläget, katastrofläget. Foto: Lisa Arfwidson

På torsdagsmorgonen hade Karolinska 62 intensivvårdplatser och prognosen är att kunna ha 80 platser öppna ikväll.

– Lokaler är inga problem. Bristen är utbildad personal som kan sköta vården, säger Björn Zoega.

Och nu förvarnar han om att personalen kan få jobba ännu hårdare.

– Vi behöver jobba i ett annat tempo och i längre arbetspass för att klara detta nu när det riktigt smäller till.

Samtidigt vittnar vårdpersonal om ett redan mycket ansträngt läge.

– Vi försöker hitta annorlunda sätt att arbeta, och smarta vägar, säger Björn Zoega utan att specificera hur.

Finns det mer att göra, eller har ni tömt ut allt?

– Nej, vi har inte tömt ut allt. Vi försöker vara förberedda och ligga steget före. Skulle vi hamna i ett läge där det inte räcker till, finns det idéer och förslag att jobba vidare med.

Annons
Annons

Björn Zoega vill dock inte gå in på vad det är.

Sedan tidigare är det känt att höstens varsel av vårdpersonal minskat från 600 till 250. Björn Zoega säger att det nu ”ligger på is”.

– Varslet har inte dragits tillbaka men ingen kommer bli uppsagd den här tiden när vården är upp och ned. Sedan får vi se vad behovet blir längre fram.

På onsdagen kom beskedet att Helsingfors och omgivande städer i finska landskapet Nyland isoleras. Men att sätta Stockholm i karantän är inget som står på sjukhusdirektörens önskelista. De flesta patienter på sjukhuset är hemmahörande i Stockholm så flödet skulle inte minska.

– Att stänga av Stockholm skulle inte hjälpa oss. Det kan istället skapa problem för vår personal som bor i förorterna, eller utanför stan. Samtidigt litar vi på den expertis som har kunskap, säger Björn Zoega.

Han vill inte ge någon prognos när den värsta krisen kommer lägga sig. Det finns inte så mycket tidigare erfarenhet att luta sig mot, läget är unikt.

– Jag hoppas att vi kan vara igenom det värsta i maj, men det är bara en gissning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons