Annons

Stormen som förändrade synen på världens kapital

2012 drog orkanen Sandy in och ödelade delar av New York. Förödelsen var enorm och beräknas ha kostat flera miljarder dollar. I skuggan av stormen hände även något som kom att påverka hur finansvärlden ser på klimatförändringar och hållbarhet.

Av SPP
(uppdaterad)
Hållbar finans
[object Object]
– Efter Sandy var det som att Wall Street förstod att det här är på riktigt, att klimatförändringar påverkar alla och att orkaner sker av en anledning. Finansiell kraft överfördes till att motverka klimatförändringarna, säger Helena Lindahl, förvaltare på SPP. Foto: MIKHAIL KUSAYEV

– Efter Sandy var det som att Wall Street förstod att det här är på riktigt, att klimatförändringar påverkar alla och att orkaner sker av en anledning. Finansiell kraft överfördes till att motverka klimatförändringarna, säger Helena Lindahl, förvaltare på SPP.

Finansvärldens roll i arbetet för en mer hållbar värld går inte att överdriva. Intresset för hållbara investeringar startade långt före orkanen Sandy. För 10-20 år sedan, när hållbarhet började klättra upp på agendan, var det flera finansiella företag och myndigheter som behövde en infrastruktur för att kunna satsa på gröna investeringar och lösningar. Ur detta kom lösningen gröna obligationer.

– Gröna obligationer är ett utmärkt finansiellt instrument för att öronmärka pengar till klimatomställande projekt, samtidigt som de ger en likvärdig avkastning som traditionella obligationsinvesteringar, säger förvaltaren Helena Lindahl.

En nyckel för klimatavtalet

Gröna obligationer är en av nycklarna till att uppnå klimatavtalet i Paris, som innebär att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader, menar Lindahl. För att komma dit krävs det enorma investeringar i bland annat fastigheter, transportsektorn och energiförsörjning. Investeringar som möjliggörs delvis tack vare kapital i gröna obligationer.

– Gröna obligationer är finansbranschens försök att integrera en viktig fråga som passar den finansiella struktur som pensionsbolag och kapitalförvaltare har. Obligationsfinansieringar har använts i alla tider för att bygga infrastruktur. Nu måste vi använda dem till att bygga infrastruktur som är grön och bidrar till 1,5 graders målet, säger Lindahl.

Hur arbetar du för att lyfta intresset och få privatsparare att få upp ögonen för gröna obligationer?

– För många handlar hållbarhet om små personliga beslut, att exempelvis välja en lite dyrare ekologisk mjölk i affären. Men samtidigt missar många i hur de kan placera sin pension och få en mycket större påverkan. Det handlar ofta om mycket pengar, den dag privatsparare får upp ögonen för gröna obligationer kommer det att välla in kapital som öppnar för investeringar, säger hon.

Näringslivet på banan

Lindahl pekar också på att näringslivets roll i klimatarbetet blivit tydligare efter klimatmötet i Paris 2015. Då bjöds näringslivet in till diskussion, mycket tack vare initiativ från FN. Nu sitter näringslivet, politiker och kapitalförvaltare i samma båt.

– Vi gör inte gröna investeringar för att vi är snälla, vi gör det för att de som investerat sina pengar ska få avkastning. Det är samma sak med vd:ar på stora bolag, de håller inte på med hållbarhetsfrågor för att de är snälla. De gör det för att det är avgörande för deras företags framtid. Det goda kring hållbara satsningar kommer på köpet, säger Helena Lindahl.

Vill du veta mer om gröna obligationer? Läs här.

– Efter Sandy var det som att Wall Street förstod att det här är på riktigt, att klimatförändringar påverkar alla och att orkaner sker av en anledning. Finansiell kraft överfördes till att motverka klimatförändringarna, säger Helena Lindahl, förvaltare på SPP.

Foto: MIKHAIL KUSAYEV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X