Annons

Carina Burman:Stormaktstidens lekar togs på större allvar

”Sista paret ut” av August Malmström.
”Sista paret ut” av August Malmström.

Vad säger en lek om sin tids människor? En hel del visar det sig i en ny bok som handlar om danser, lekar och andra nöjen under svensk stormaktstid. Utifrån ett gediget källmaterial frammanar författaren en värld som på samma gång verkar bekant och främmande.

Under strecket
Publicerad

Den kanske vackraste svenska sommarvisan skrevs av Lars Wivallius – poet, skojare och fängelsekund. ”Klagevisa över denna torra och kalla vår” (1642) är en bön om den sommar som jorden och människan behöver, om alla nöjen och all lycka: ”Lät dansa å rad, folk stora och små, / lät färla sommarens färlor”. Dans och fjärilar och lekande barn – det kunde vara vår egen sommardröm efter den vår som gått. ”Lät barnen dansa och niga!” skriver poeten.

Om dans och lek, marknader, frierier och annat skojigt handlar historikern Annika Sandéns nyutkomna bok ”Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid” (Atlantis). Om man händelsevis trodde att livet var tråkigare förr blir man här grundligt vederlagd. Miljön är mestadels lantlig och oftast stormaktstida, men Sandén håller inte alltför strikt på gränserna. Utifrån rättegångsprotokoll och andra ögonvittnesskildringar målar hon här upp ett samhälle med ordning och reda och kyrkan på söndag – men inte enbart, och inte alltid. 

Annons
Annons
Annons