Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Gunilla von Hall: Stormakternas Syrienplan för bra för att vara sann

Kriget i Syrien

Slut på våldet i Syrien och humanitär hjälp till en halv miljon belägrade syrier, följt av nya fredssamtal i Genève. Stormakternas beslut natten till fredag i München låter alltför bra för att vara sant – vilket det också är. Det finns hundra skäl att vara skeptisk.

Foto: Vadim Savitsky / AP

GENÈVE Eldupphör i Syrien ska införas och den humanitära hjälpen öka. Det kom stormakterna i stödgruppen för Syrien överens om i München under natten till fredagen.

Under kommande vecka ska våldet successivt upphöra och tonvis med mat och mediciner forslas fram till nödlidande, enligt överenskommelsen mellan 17 länder. Det kan skapa förutsättningar för att återuppta fredssamtalen som kollapsade i Genève för en vecka sedan.

Särskilt akut är detta då Aleppo snart bara är blodigt grus och hundratusentals desperata flyktingar bankar på Turkiets stängda dörr.

Annons
X

**Man kan se detta **med positiva ögon. Det är en markant framgång att tungviktarna USA och Ryssland tillsammans med bland annat nyckelspelarna Saudiarabien, Turkiet och Iran kommit överens om att stoppa våldsspiralen i Syrien. Särskilt akut är detta då Aleppo snart bara är blodigt grus och hundratusentals desperata flyktingar bankar på Turkiets stängda dörr.

Det är bra med en storpolitisk vilja att sluta slåss och ge människor mat så att inte ännu fler svälter ihjäl i Syriens belägrade städer. Det är lovande om det leder till att parterna kan prata fred i Genève.

Det är också uppmuntrande att man för första gången sedan kriget började i Syrien nu formellt kommit överens om en paus i striderna. Om nödhjälpsplanen går i lås är det också första gången en samordnad humanitär insats görs. Stormakterna verkar ha insett att man står inför helvetesporten och nu är sista chansen att vända om i Syrien.

Saif Al Dawla distriktet i Aleppo, Syrien. Foto: Manu Brabo /AP

Men ta sedan fram förstoringsglaset. Den fotta deklarationen i München har mängder med oskarpa kanter.

För det första är varken terrorgrupperna Islamiska staten eller al-Qaidas Nusrafronten med på överenskommelsen. De kontrollerar upptill en tredjedel av Syrien – och lär fortsätta sitt frenetiska krigande utan att ta hänsyn till något Münchenprat. Hur ska FN våga forsla in nödhjälp i områden där dessa terrorgrupper finns bakom hörnet? Särskilt våghalsigt blir det i områden där Nusrafronten strider tillsammans med rebellgrupper som omfattas av eldupphöret.

Inte heller den syriska regeringen har gett sitt formella stöd till Münchenuppgörelsen.

För det andra insisterar Ryssland att man tänker fortsätta bomba "terrorister" i Aleppo. De ryska bomberna har dock hittills fallit lika mycket på rebellerna med sannolikt syfte att stötta Assadregimen och dess styrkor. Det är möjligt att Ryssland fortsätter bomba rebeller och civila i Aleppo under täckmantel att man bara bombar terrorister. Siktet är sannolikt inställt på att stärka regimens position inför framtida fredssamtal.

**För det tredje **kom FN:s säkerhetsråd redan i december överens om samma sak man enats om i München. Vapenvila och nödhjälp till belägrade städer följt av fredssamtal finns i svart på vitt i den omtalade resolutionen 2254. Detta har inte uppfyllts, så varför ska vi tro att det fungerar denna gång?

Dessutom finns problemet med radikaliserad islamism kvar i Syrien utan att någon tycks ha ett botemedel.

Men vi kan bara hoppas och tro på Münchenavtalet. Med två hängivna arbetsgrupper ledda av USA och Ryssland som nu ska organisera eldupphör samt nödhjälp finns chansen till en vändpunkt. Då kan kanske FN-medlaren Staffan de Mistura våga kalla till nya fredssamtal i Genève.

Annons
Foto: Vadim Savitsky / AP Bild 1 av 2

Saif Al Dawla distriktet i Aleppo, Syrien.

Foto: Manu Brabo /AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X