Annons

Storleken spelar roll i vinvärlden

Många gånger i livet gäller devisen ju större, desto bättre. I andra sammanhang är det precis tvärt om. När det gäller vin är det stort som är coolt.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER

MAGNUMFLASKOR

Normalvinflaskans storlek är standardiserad i nästan alla länder. Den rymmer 75 cl och brukar kallas helflaska. Den har haft ungefär samma storlek sedan man började buteljera vin på glas, och det sägs att det är den volym som en glasblåsares lungor har kapacitet till i en utblåsning.

En annan förklaring till flaskans specifika storlek är sprungen ur konsumtionen. Historiskt har det sagts att en flaska var exakt lagom för en person och en middag. Detta ändrades sedermera till: En flaska är lagom för en person per dag. Idag har man skruvat detta ytterligare och säger: En flaska är lagom för två personer och en middag.

Men vad är det då för skillnad på vin i olika flaskstorlekar? Tittar man i Systembolagets sortiment över större flaskor – mestadels så kallade magnumflaskor på 1,5 liter, men även 3 liters och större – hittar man främst dyrare, finare viner. Anledningen är att större flaskors främsta egenskap är att vinet kan lagras längre. Det tar således extra lång tid innan vinet når sin optimala mognadssmak.

Annons
Annons

Anledningen är luften i flaskhalsen, det som mest påverkar mognadsprocessen. Ju mindre luft, desto långsammare mognar vinet. Eftersom flaskhalsen och korken och därigenom luftmängden är nästan densamma för alla flaskstorlekar, är mängden syre i proportion till vinet olika beroende på storlek. Större flaskor innehåller alltså mindre luft i förhållande till mängden vin i flaskan och vinet mognar således långsammare.

Riktiga vinsnobbar pratar gärna om stora flaskor. Det är coolt att spara vin länge. Är det detta du är ute efter tipsar jag gärna om De Toren Fusion V, 499:-, 2007, Stellenbosch, Syadfrika, 95602 eller Masi Amarone Costasera, 625:-, Amarone della Valpolicella, Italien, 2345, 1500 ml.

Men allt vin som buteljeras på magnumflaskor behöver inte sparas i årtionden. Flera viner som finns på Systembolaget är gjorda för att drickas mer eller mindre omgående, och de behöver inte kosta skjortan. Faktiskt tvärt om: En magnumflaska brukar vara billigare än två vanliga flaskor av samma vin.

En trevlig magnumflaska att dricka nu är Roodeberg, 179:-, Western Cape, Sydafrika, 7451, 1500 ml. Ett annat tips är Marqués de Arienzo Reserva, 189:-, Rioja, Spanien, 2710, 1500 ml, som blir perfekt till höstens lammstek med rostade rotsaker och en mustig skysås.

En annan fördel med magnumflaskan är att den är festlig. Stora flaskor skänker alltid lite extra stjärnglans till festen. Det är knappast mer praktiskt, men jämförbart med en box får man ut mer vinupplevelse ur en magnumflaska. Räkna dock med att ni kanske måste vara två som häller upp vinet och att flaskan inte går in i glasigloons runda hål när det är dags för återvinning.

Annons
Annons

7 goda nya årgångar

Betyg: 5 av 6

Réne Muré

92:-, 2009, Alsace, Frankrike, 94474, Vita Druviga & Blommiga, Torrt

Gentil, en blandning av flera druvsorter, är ovanlig i Alsace. Sval, druvig honungsfruktig doft och smak med fruktsötma och grapeaktig syrlighet.

Betyg: 4 av 6

Curious

59:-, 2009, South Eastern Australia, Australien, 94404, Vita Friska & Fruktiga, Torrt

Billigt men gott. Fyra olika druvor i ett udda vinrecept. Aromatiskt och lätt sötfruktigt vin med god citrussyrlig eftersmak. Till drink eller heta maträtter.

Betyg: 5 av 6

Hamelin Bay

149:-, 2008, Margaret River, Australien, 94402, Röda Fruktiga & Smakrika

Margaret River är verkligen ett av Australiens bästa vinområden. Sval syltsaftig doft av skogshallon med mer kärnbärig, fatig och pepprig smak.

Betyg: 5 av 6

Clos la Coutale

119:-, 2008, Cahors, Frankrike, 94478, Röda Strama & Nyanserade

Sydvästfranskt vin på malbec och merlot. Gott vin med solmogen mörkbärighet och lätt kärnbärighet i eftersmaken. Till smakrika kötträtter på vilt.

Betyg: 5 av 6

Rocca di Montemassi

239:-, 2009, Maremma Toscana, Italien, 4586, Röda Fruktiga & Smakrika, Box 3000 ml

Vin gjort på sangiovese. Doft och smak med mörk solmogen körsbärsbärighet och örter. Gärna till vilt med krämiga tillbehör.

Betyg: 4 av 6

Benchmark

235:-, 2008, Australien, 6357, Röda Fruktiga & Smakrika, Box 3000 ml

Typiskt australisk shiraz. Solmogna, mörka fattoner, kryddighet och vaniljtoner. Överraskande och god syrlighet i avslutningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons