Annons

Katarina Barrling:Storkoalition raderar inte motsättningarna

2014. Leif Lewin överlämnar sin utvärdering av kommunaliseringen till utbildningsminister Jan Björklund. Var Liberalernas ledare skulle placeras på GAL-TAN-skalan är alltjämt en outredd fråga.
2014. Leif Lewin överlämnar sin utvärdering av kommunaliseringen till utbildningsminister Jan Björklund. Var Liberalernas ledare skulle placeras på GAL-TAN-skalan är alltjämt en outredd fråga. Foto: Yvonne Åsell
Under strecket
Publicerad

Trots oräkneliga räkneövningar över tänkbara riksdagsmajoriteter torde det stå klart att Sverigedemokraternas röster inte går att räkna bort. Och att döma av opinionsmätningarna blir de inte färre 2018.

Men räkningen fortsätter. Leif Lewin, professor emeritus, har förordat olika modeller, försvarade Decemberöverenskommelsen och har nu senast lanserat förslag på en majoritetsregering bestående av Alliansen och Socialdemokraterna (DN 13/7). Den ideologiska samhörigheten skulle ligga i att samtliga är för ett öppet samhälle. Så långt inga invändningar. Mer oklart blir det när Lewin knyter argumentet till GAL-TAN-skalan (green, alternative, libertarian kontra traditional, authoritarian, nationalist). Hans argument om en mer långtgående värdegemenskap förutsätter att partiernas position längs skalan skulle vara entydig och samstämmig – intetdera är fallet.

Annons
Annons
Annons