Annons

Lena Kåreland:Storhetsvansinnig – så länge han kan minnas

Till höger en ung Michel Houellebecq – eller Michel Thomas som han hette tills han var 30 år.
Till höger en ung Michel Houellebecq – eller Michel Thomas som han hette tills han var 30 år. Foto: TT

Barndomen var länge ett tabubelagt ämne för Michel Houellebecq. Han har noga sopat igen spåren, och frikostigt spritt lögner om sig själv och sina föräldrar. En ny biografi lyfter fram okända sidor av den misantropiske författaren som sätter fingret på människans mest primitiva instinkter.

Under strecket
Publicerad

Michel Houellebecq och regissören Guillaume Nicloux vid premiären på ”Thalasso” vid San Sebastians filmfestival i september 2019.

Foto: Clemens Niehaus/TTBild 1 av 1

Anspråkslöshet har aldrig varit den franske författaren Michel Houellebecqs starka sida. Så långt han kan minnas har han haft storhetsvansinne, har han själv sagt. Han är en provokatör, en ständig utmanare; den franska litteraturens enfant terrible, älskad såväl som hatad. Som barn drömde han om att trollbinda mänskligheten, både förföra och kränka den för att slutligen helt bemäktiga sig den. Men han drevs också av en längtan efter att dra sig tillbaka, försvinna bakom sina skapelser. 

Någon tillvaro i skuggan har det sannerligen inte blivit för den skandalomsusade Houellebecq, även om han under senare tid avhållit sig från att ställa upp på intervjuer. Journalister betecknar han som parasiter och anser att han ständigt blir missförstådd. Men alltjämt skapar han rubriker. Senast har han varit aktuell i filmen ”Thalasso”, i regi av Guillaume Nicloux. Där uppträder han tillsammans med skådespelaren Gérard Depardieu på ett spa i Cabourg i Normandie, dit han sökt sig för att förbättra sin hälsa. Men att varken få röka eller dricka blev en smärtsam prövning. I filmen kan man se hur författaren både tjuvröker och smygsuper samtidigt som han tillsammans med Depardieu konverserar om världens usla tillstånd, i samtal kryddade med såväl ironi som humor. 

Annons
Annons
Annons