Annons
X
Annons
X

Storgräl i Pirat-rättegången

Den femte dagen i Pirate Bay-rättegången präglades av ett praktgräl mellan åklagarsidan och försvaret. Skivbolagens representant anklagas för att tjuvhålla på bevismaterial.

Foto: ILLUSTRATION: LOTTA JARLSDOTTER / MONTAGE SVD.SE

Dag 5.

Dag 4

Dag 3

Annons
X

Dag 2.

Läs mer

slaget om nätherraväldet blogg.svd.se Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se Min mormor var också pirat blogg.svd.se om The Pirate Bay svd.sesam.se
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Rättegången mot Pirate Bay

Dag 4.

Redan i torsdags beskylldes advokat Peter Danowsky, som representerar Ifpi och sex skivbolag, för att lägga fram bevis som försvaret tidigare inte sett. Som SvD skrev igår handlade det då om ett tal som den åtalade Fredrik Neij höll på Mynttorget 2006.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Igår trappades bråket om bevismaterialet upp än mer. Peter Danowsky tog då fram uttalanden i tidningsartiklar, blogginlägg och föredrag som Peter Sunde påstods ha gjort. Det fick försvaret att protestera högljutt.

  –Det blir en fullständigt felaktig, amerikansk, rättegång där man kastar in nytt material utan att vi vet om det, sade en upprörd Peter Althin, försvarare åt Peter Sunde.

  Efter en lång paus, då rätten beslutade att Danowsky måste ge kopior på allt material till försvaret, fortsatte förhören med Peter Sunde och Carl Lundström.

  Båda nekar till att ha något med driften av The Pirate Bay att göra: Sunde uppgav att han enbart är presstalesman för sajten och Lundström kallade sig själv för en ”hangaround”, någon som haft planer på att gå in som delägare men dragit sig ur när det stod klart att verksamheten kan vara olaglig.

  Men gång på gång försökte både åklagaren och Peter Danowsky visa att de åtalade inte talar sanning. Formuleringar i mejl, avtal som skrivits under och uttalanden togs upp som bevis på att de fyra tillsammans ska hållas ansvariga för materialet på The Pirate Bay.

  Syftet med sajten är enligt åklagarsidan att sprida upphovsrättsskyddat material. Peter Sunde höll dock inte med – och han anklagar nu rättegången för att vara politisk.

  –Jag är här för juridiken. Det här är mina personliga politiska uppfattningar som diskuteras. Är detta en politisk rättegång? undrade Sunde.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ILLUSTRATION: LOTTA JARLSDOTTER / MONTAGE SVD.SE Bild 1 av 2
  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X