Annons
X
Annons
X

Storbritannien utreder avstängning av internetanvändare

Samtidigt som Frankrike idag röstat om avstängning av fildelare säger brittiska internetoperatörer nej till liknande krav i Storbritannien. Den brittiska regeringen utreder nu hur piratkopiering på nätet ska stoppas och hur personer som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material ska straffas.

Det är flera ledande företag och organisationer inom musik-, film- och tv-branschen som nu vill att brittiska internetoperatörer ska stänga av personer som fildelar upphovsrättsskyddat material.

Nöjesbranschen hoppas att den brittiska regeringen ska följa i Frankrikes fotspår och att premiärminister Gordon Brown precis som den franske presidenten Nicolas Sarkozy ska förespråka avstängning av fildelare som sprider eller laddar hem filmer, musik och annat upphovsrättsskyddat material.

– Vi kan skicka ut hur många varningsbrev som helst, men om det inte finns någon slags bestraffning som att stänga av bredbandsuppkopplingar så är våra hot bara tomma ord som ignoreras, säger John Woodward, vd på UK Film Council, i en BBC-artikel.

Annons
X

Enligt UK Film Council – en brittisk motsvarighet till Svenska Filminstitutet – är enda vägen framåt att fildelare ska kunna stängas av från internet.

Men precis som i Frankrike är frågan kontroversiell. Den brittiska regeringen utreder just nu hur brott mot upphovsrätten på internet ska beivras och hur piratkopierare ska kunna straffas.

Enligt Barbara Follet, minister för de kreativa industrierna i den brittiska regeringen, är man ”något nervös” över att införa ett system där internetoperatörer ska kunna stänga av sina kunder eller där bredbandsuppkopplingar görs långsammare för misstänkta fildelare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringen förespråkar att varningsbrev med hot om stämning ska skickas ut till personer som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material, men inget är ännu uteslutet. Enligt Barbara Follet följer man utvecklingen i Frankrike noggrant.

  – Vi föreslår att internetoperatörer måste meddela sina kunder att de fildelar olagligt material och det på ett sätt som gör det tydligt att om de fortsätter så innebär det vissa följder, sade Barbara Follet på en konferens nyligen enligt BBC och berättade att detaljerna ska presenteras nästa månad.

  Internetoperatörerna själva gör dock tummen ner åt alla förslag om att stänga av kunder som fildelar olagligt material. Branschorganisationen Internet Service Providers Association (Ispa) skriver i ett pressmeddelande att man helt säger nej till kraven från nöjesbranschen.

  ”Internetoperatörer och konsumentgrupper anser att avstängning av internetanvändare inte är proportionerligt, något som Europaparlamentet nyligen höll med om”, skriver Ispa i pressmeddelandet enligt BBC.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X