Annons
X
Annons
X

Storbritannien tar krafttag mot storbolagens skattefusk

Frågan om hur mycket eller lite amerikanska storföretag betalar i bolagsskatt i Storbritannien har blivit en het potatis. Senaste tiden har brittiska medier flitigt rapporterat om att till exempel Apple som endast betala två procent i bolagsskatt utanför USA. Därmed följer bolaget samma mönster som Amazon, Google, Starbucks och Facebook. Det skriver The Telegraph.

Foto: SCANPIX

Enligt tidningen vill Storbritannien driva frågan vidare på internationell nivå för att se till att globala storföretag ”betalar sin rättmätiga del”, uppger den brittiska finansministern George Osborne. Finansministern meddelade under i veckan att han kan tänka sig att leda det internationella arbetet som krävs för att förhindra att internationella företag flyttar vinster till skatteparadis, skriver The Telegraph.

– Vi kommer att lägga mer resurser för att se till att multinationella företag betalar rätt skatt. Vi har, tillsammans med Tyskland och Frankrike, bett OECD om att fortsätta sitt arbetet att kartlägga bolagsskatterna. Frågan om bolagsskatterna kommer att bli en prioriterad fråga från vår sida under vårt år som ordförandeland för G8-länderna nästa år, säger George Osborne.

Det brittiska utspelet kommer i samband med att kaffekedjan Starbucks, efter hårt politiskt tryck tidigare i början av veckan, gått med på att betala flera miljoner pund ytterligare i skatt på vinster bolaget gjort i den brittiska verksamheten. Enligt tidnignen kan det handla om så mycket som 10 miljoner pund, vilket är mer än de 8,6 miljoner pund som kaffekedjan hittills betalat i bolagsskatt under de 14 år företaget varit verksamt i Storbritannien.

Annons
X

Den brittiska finansministern meddelade även att landet tecknat avtal med schweiziska myndigheter för att komma till rätta med skattefusket. Ett avtal som Osborne själv kallar ”den största skattefusk-uppgörelsen i brittisk historia”.

Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade? quiz.svd.se QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl? quiz.svd.se QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan? quiz.svd.se

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X