Storbråk om pensioner

Pensionsbolaget SPP Liv stäms av Svenskt Näringsliv på över 2 miljoner kronor. Orsaken är att SPP har ”vägrat att värdesäkra pensionerna”, framgår av stämningsansökan som SvD Näringsliv tagit del av. Samtidigt hävdas att SPP:s gigantiska aktieutdelningar strider mot lagen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Som SvD Näringsliv tidigare avslöjat har pensionsbolaget SPP Liv de senaste två åren betalat ut totalt 470 miljoner kronor i utdelning till sina aktieägare, börsnoterade försäkringsjätten Storebrand, samtidigt som bolaget inte har kunnat värdesäkra pensionerna för tusentals kunder. Det betyder att utbetalningarna till dessa pensionärer blir lägre än inflationen. Nu visar en stämningsansökan att det pågår en process i Stockholms tingsrätt om samma fråga.

Det är arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som hävdar att SPP Liv, med vd Sarah McPhee, inte har utgett avtalade pensionsförmåner, vilket har lett till lägre pensioner än avtalat för arbetstagarna. Detta har skett medvetet eller ”grovt vårdslöst”, enligt Svenskt Näringsliv, som därför själva har fått ersätta de försäkrade arbetstagarna. Svenskt Näringsliv kräver nu att tingsrätten ”förpliktar SPP Liv att ersätta Svenskt Näringsliv för vad Svenskt Näringsliv hittills har betalt till de försäkrade som kompensation för uteblivna försäkringsförmånerna”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons