Storbråk om Guggenheimkonst

Peggy Guggenheim, en av konstvärldens stora samlare, skapar rubriker långt efter sin död 1979. Hennes barnbarn har stämt Guggenheimstiftelsen för att splittra och kommersialisera mormoderns konstsamling. Stiftelsen slår ifrån sig - barnbarnen är inte ens omnämnda i Peggy Guggenheims testamente.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Domstolsförhandlingarna inleddes i Paris på tisdagen. Fejden går tillbaka till 1994 då barnbarnen Sandro Rumney och hans halvbror Nicolas Hélion stämde Guggenheimstiftelsen för att inte ha följt testamentet. Enligt testamentet får ingen annan konst än Peggy Guggenheims finnas i samlingen som visas i hennes palatsliknande hus i Venedig.

Då som nu hävdade de att Guggenheimstiftelsen blandat in konst från andra samlingar och att de dessutom vanhedrat mormoderns minne genom att sätta upp skyltar som talar om vilka som sponsrar museet. Den gången slutade det i förlikning men nu har bröderna ilsknat till igen. Sandro Rumney säger till tidningen The Guardian att ”Guggenheim är vidriga” och att han fick nog när han såg skylten ”Schulhof-samlingen” bredvid ”Peggy Guggenheim-samlingen”. Barnbarnen kräver att Peggys konstsamling fråntas Guggenheimstiftelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons