Storbråk när republikaner vill försvåra röstning

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, presenterar Demokraternas lagförslag, kallat ”For the People Act”, som ska göra det lättare att rösta.
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, presenterar Demokraternas lagförslag, kallat ”For the People Act”, som ska göra det lättare att rösta. Foto: Rod Lamkey/TT

Republikanerna försöker göra det svårare att rösta inför framtida val i USA. Demokraterna driver ett federalt motangrepp som ska stoppa kringskuren poströstning och tillgång till vallokaler – men det har minimal chans att bli lag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Georgias guvernör, republikanen Brian Kemp, väntas inom kort införa begränsningar för att rösta i delstaten.

Georgias guvernör, republikanen Brian Kemp, väntas inom kort införa begränsningar för att rösta i delstaten.

Foto: John Bazemore/AP
John Arthur Brown/AP
Foto: John Arthur Brown/AP
Annons

En politisk storstrid rasar i USA om väljarnas möjligheter att rösta i kommande val. Demokraterna beskyller republikanska politiker för att försvåra för särskilt fattiga och minoriteter – som generell röstar på Demokraterna – att avlägga röster. Republikanerna beskyller demokrater för att öppna för fusk och falska röster.

Det är inte första gången det bråkas om hur val genomförs i USA. Men bakgrunden till den senaste striden – som inkluderar ett hett omtvistat mål på väg att avgöras i högsta domstolen – är ex-president Trumps osanna påstående om ”massivt valfusk” i november, som lett till att miljoner av hans anhängare tror att Trump egentligen vann valet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons