Storbankernas dyra löften

De redan hårt prövade internationella storbankerna har dragit på sig ännu ett hot mot balansräkningarna. Det är gamla synder som spökar: de lånelöften som ställdes ut när riskkapitalisterna gjorde det ena spektakulära företagsköpet efter det andra - löften som i dagens kreditfrossa visar nästan omöjliga att bli av med.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förra veckan var en av de senaste årens största och mest rubrikknipande företagsaffärer äntligen i hamn: private equity-företagen Apollo Managements och TPG Capitals köp av världens största kasinooperatör – amerikanska hotell- och underhållningsjätten Harrah’s Entertainment – för 17 miljarder dollar, nästan 110 miljarder kronor.

Det vill säga: affären mellan köpare och säljare var klar. Men för den grupp storbanker, med Bank of America och Deutsche Bank i spetsen, som garanterat finansieringen av köpet hade problemen bara börjat. De riskerar nu att bli sittande med Svarte Petter i form av en kredit på sammanlagt 11 miljarder dollar som ingen placerare vill ta över utan häftiga rabatter.

Annons
Annons
Annons