Storbankerna planerar för nytt kontantsystem

Sveriges storbanker håller just nu på att se över förslag till ett nytt kontanthanteringssystem. Ett av förslagen innebär att storbankerna tillsammans äger sina uttagsautomater. Och en femtedel av landets nära 3 000 uttagsautomater ska enligt förslaget tas bort.

Under strecket
Publicerad
Annons

På uppdrag av Sveriges fem storbanker (Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Danske Bank) har konsultbolaget Canvisa tagit fram ett förslag till hur ett nytt så kallat ATM-system (Automatic teller machine) kan se ut. Förslaget innebär en gemensam infrastruktur för all automatisk kontanthantering. Affärsmodellen som Canvisa har tagit fram och som nu diskuteras hos respektive bank innebär en konsolidering av befintliga automater med 20 procent. Men enligt bankerna finns det andra aktuella förslag som man ska titta på.

–Vi tittar på olika typer av lösningar hela tiden och detta är inte det enda spåret. Nu ska vi titta på det utredningsresultat som Canvisa har tagit fram och jag kan inte säga när vi ska besluta i frågan, säger Gunilla Gullbo, avdelningschef för penninghantering på Nordea.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons