Annons
X
Annons
X

Storbankerna har jagats av Kronofogden

Många kunder får nej av storbankerna om de har betalningsanmärkningar. Men bankerna själva slarvar mycket och ofta med sina egna betalningar. Både Swedbank och SEB har jagats av Kronofogden och har flera betalningsanmärkningar.

Foto: SvD

**Bankerna ökar nu sina marginaler **på utlåningen då deras egna kostnader att låna är historiskt låga. De senaste året har de också skärpt kraven på kunder som vill köpa bostäder men också för kunder i behov av andra krediter. Har kunderna betalningsanmärkningar så får man ofta inget lån över huvudtaget.

SvD Näringsliv har dock gjort en kreditupplysning på storbankerna och det visar sig att två av bankerna själva jagas eller har jagats av Kronofogden och har ett stort antal betalningsanmärkningar. Det gäller Swedbank och SEB.

Totalt har Swedbanks trassligheter med sina betalningar lett till fem så kallade betalningsanmärkningar på drygt ett år, framförallt är det obetald vägskatt och trängselavgift som ligger bakom visar uppgifter från UC.

Annons
X

På Kronofogdens hemsida går det att läsa att betalningsanmärkningar är en varningssignal för omgivningen:

”En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte har skött dina betalningar. Den kan exempelvis leda till att du inte får lån, lägenhet eller telefonabonnemang.”

Swedbank instämmer med Kronofogdens slutsatser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om kunden har flera anmärkningar är det generellt sett mycket svårt att få en kredit. Betalningsanmärkningar är en försvårande omständighet och grundregeln är att inte bevilja kredit om det finns en betalningsanmärkning, säger Claes Warren presschef på Swedbank till SvD.

  Men bankens egna problem med betalningsanmärkningar är små i sammanhanget tycker Claes Warren.

  – Att Swedbank har betalningsanmärkningar är naturligtvis inte bra. De fyra anmärkningarna vi har fått de senaste två åren uppgår enligt UC till 3 984 kronor och borde inte fungera avskräckande för våra långivare, säger han.

  Men Swedbank har också fyra så kallade betalningsförelägganden hos Kronofogden på drygt ett år. Det största gäller en fastighetskoncern med krav på nästan 400 000 kronor och så sent som i mitten på februari ansökte analysföretaget IDG om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden mot Swedbank på krav om drygt 18 000 kronor. Inte heller Sydsvenska Dagbladet får betalt av banken.

  De senaste två åren har 33 företag vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med att få Swedbank att betala fakturor till ett samlat värde på drygt 2 miljoner kronor.

  SEB har fyra betalningsanmärkningar på drygt tre år. Framförallt handlar det om obetalda trafikavgifter och beloppen är tillsammans knappt 5 000 kronor. Fortum Markets och ett annat bolag har dessutom vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med att få SEB att betala fakturor. Totalt rör det sig om drygt 20 000 kronor.

  SEB väger in att deras kunder har betalningsanmärkningar när de söker lån hos banken.

  – Vi gör en individuell bedömning av varje ärende både när det gäller privatpersoner och företag. Att ha en eller flera betalningsanmärkningar påverkar bedömningen men utesluter inte lån, säger Anna Helsen presschef på SEB.

  Om bankens egna anmärkningar säger hon:

  – Det här är bland annat en p-bot och en vägavgift från 2012 för ett par av våra gröna bilar. Jag skulle önska att vi hade perfekta rutiner, tyvärr hamnar post ibland fel. Det här gäller fyra räkningar sedan 2012.

  Få SvD Näringslivs dagliga nyhetsbrev

  Anmäl dig här!

  Annons
  Foto: SvD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X