Annons
X
Annons
X

Storbank varnar för bobubbla i Sverige

Sverige och Finland är de länder i Europa där sannolikheten är störst för att det ska bli en krasch på bostadsmarknaden. Det varnar storbanken Commerzbank i ett marknadsbrev på fredagen.

Av Direkt
Foto: SCANPIX

”De mest sannolika ställena att leta efter nästa fastighetskrasch är Finland och Sverige”, skriver banken.

Commerzbank har utvärderat Europas fastighetsmarknad efter de senaste 15 årens utveckling i USA, från uppgångsfas till nedgång och vidare till stabilisering och slutligen en återhämtning.

I denna cykel ligger Sverige och Finland i den andra fasen, där uppgången tappar kraft, vilken senare följs av en nedgång. Denna andra fas utmärks av att tidigare kraftiga prisuppgångar börjar mattas av och att skuldsättningen i förhållande till inkomster utvecklas sidledes, efter att tidigare ha stigit långt över fundamentalt motiverade nivåer. Dessutom dämpas bostadsinvesteringarna.

Annons
X

”Fastighetsboomen i Finland och Sverige verkar vara på väg att gå mot sitt slut och vi bör snart se en priskorrektion. I båda länderna har huspriserna stigit kraftigt i över tio år, men takten i uppgången har dämpats betydligt sedan början av 2010. Vidare har bostadsinvesteringarna sjunkit sedan årsskiftet 2011/2012”, skriver Commerzbank.

De noterar vidare att den privata skuldsättningen och priserna i förhållande till hyror rört sig sidledes, men på nivåer långt över den långsiktiga trenden.

”Nedgången i bostadsinvesteringar påverkar redan ekonomierna i båda länderna, en process som troligen kommer att accelerera när väl huspriserna börjar falla”, skriver banken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Commerzbank bedömer vidare att Norge och Tyskland är i cykelns första fas, med stigande priser och ökad skulsättning. Tyskland befinner sig fortfarande i början av uppgångsfasen, medan Norge kommit längre.

  I nedgångsfasen befinner sig Frankrike, Spanien, Nederländerna och Slovenien. Bostadspriserna väntas också fortsätta att sjunka i dessa länder, eftersom skuldsättning och priser i förhållande till hyror fortsatt är över den långsiktiga nivån.

  Irland är i stabiliseringsfasen medan huspriserna återhämtar sig i Storbritannien och Danmark.

  Direkt

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X