Annons

Hotel Strindberg/StalkerStorartat Strindbergshotell har rum även för Bergman

Hotel Strindberg från Burgtheater, Wien.
Hotel Strindberg från Burgtheater, Wien. Foto: Reinhard Maximilian Werner

Ett genialt koncentrat av Strindberg visas på Bergmanfestivalen i ett av de internationella gästspelen. Även filmaren Tarkovskij ges plats i olika iscensättningar som spårar gemensamma teman och valfrändskap med jubilaren.

Under strecket
Publicerad

Stalker.

Foto: Verket Bild 1 av 1

Gästspelen under Bergmanfestivalen virvlar förbi som höstlöv. Det är lätt att missa något av det rika utbudet. Särskilt sådant som inta direkt har med 100-årsjubilaren att göra. Ändå är det mycket sympatiskt att Dramaten inser att också det som stod Ingmar Bergman nära kan vara intressant för att göra bilden av regigiganten mer tydlig och fördjupad.

”Hotel Strindberg” från Burgtheater, Wien, är ett fyra och en halv timmar långt Strindbergskompendium. Regissören Simon Stone har skrivit sig igenom en rad pjäser, och bokstavligen lagt dem ovanpå eller bredvid varandra. Scenbilden är ett trevåningshotell, med sammanlagt sex rum. En gigantisk konstruktion som täcker hela scenöppningen på stora scenen. Texterna är förda till idag, också vad gäller synen på sexualitet. Här hymlas inte med något, tvärtom.

Annons
Annons
Annons