Annons

PurStorartad debut om sorgen efter förlorad flickvän

Erik Lindman Mata.
Erik Lindman Mata. Foto: Carla Lomakka

En ung kvinna rycks bort och pojkvännen försöker återskapa henne genom skärmdumpar, videoklipp och textfragment. Erik Lindman Matas debut fördjupar känslan av att det pågår en förvandling inom svensk lyrik.

Under strecket
Publicerad

Erik Lindman Mata är född 1992, uppvuxen på Gotland och bosatt i Stockholm. ”Pur” är hans debut.

Foto: Nirstedt/litteraturBild 1 av 1

För den sörjande erbjuder fotografiet en tvetydig tröst. Till skillnad från minnet, som är föränderligt och till viss del kan formas, är fotot en direktlänk till den förlorade: det är en ögonblickets återuppståndelse, men också en påminnelse om att den som ser tillbaka på oss är statisk, en del av det som varit.

Vad ska då hända med minnet av oss, vi som dokumenterar våra dagar in i minsta detalj och efterlämnar ett hav av information? Hur ska eftervärlden förhålla sig till så överflödande, skiftande avtryck?

Erik Lindman Matas diktbok "Pur", det unga förlaget Nirstedt/litteraturs tredje lyrikdebut, gestaltar en förlorad människa genom en öppen sorgeprocess, ett sår som ännu inte läkt och kanske inte ens börjat sluta sig. Det vackra omslaget föreställer en vit vägg full av hål, en motbild till de många foton som avbildas på försättsbladets collage och tematiskt ryms i själva dikten.

Annons
Annons
Annons