Annons
X
Annons
X

Storägare vill tvinga bort Sundström från Swedbank

Flera tunga ägare i Swedbank har inlett en process för att få bort Anders Sundström från ordförandeposten i banken, kan SvD Näringsliv avslöja. Planen är att få Sundström att lämna styrelsen våren 2017. Då väntar en större förändring av den kritiserade styrelsen.

[object Object]
Anders Sundström, ordförande i Swedbank. Foto: Pi Frisk

– Anders Sundström tycks ha nio liv. Frågan är vilket liv han är inne på just nu, säger en finansiell rådgivare och syftar på hur Sundström hållit sig kvar vid makten trots alla de affärer han har varit indragen i de senaste åren.

Anders Sundström tycks ha nio liv. Frågan är vilket liv han är inne på just nu.

Missnöjet med Anders Sundström kommer från flera håll, men framför allt från de institutionella ägarna och bottnar dels i att Swedbank gång på gång hamnar i blåsväder, dels i bankledningens klumpiga hantering av de olika affärerna.

Annons
X

Miljardtvisten med Aktiespararna kring fondbolaget Robur och Anders Sundströms resor med SCA:s privatjet (som Folksams kunder fick betala) har skadat Swedbanks varumärke och även reducerat förtroendet för Anders Sundström.

**Men allvarligast **är de senaste turerna med de båda toppcheferna Göran Bronners och Magnus Gagner-Geebers fastighetsaffärer, som Dagens Industri avslöjat. Här har banken gett olika besked om vilka regler som gäller för höga chefers sidouppdrag. Det har skapat ett stort missnöje internt. Men också målat upp en bild av en bank utan tydlig styrning och med en svag styrelse.

Bankledningens och styrelsens inställning till de båda chefernas affärer var initialt att inget fel hade begåtts. Det fick man senare backa ifrån. Efter några veckor kom beskedet att Magnus Gagner-Geeber petades från banken men vd Michael Wolf hävdade envist att det inte berodde på de fastighetsaffärerna.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt uppgift till SvD har Anders Sundström och vd Michael Wolf tvingats till möten med större ägare för att svara på frågor om Bronner och Gagner-Geeber. Men inte ens då har de velat avslöja bakgrunden till Magnus Gagner-Geeber snabba sorti. Det förstärker bilden av en bankledning på defensiven.

  Vid sidan av den klumpiga hanteringen av ett antal affärer pekar ägare på att Swedbanks styrelse väger lätt i jämförelse med de andra bankerna. Medan exempelvis Nordea och SEB:s styrelser innehåller flera ledamöter med stor internationell erfarenhet har Swedbank en helsvensk styrelse.

  Övriga storbanker har också ledamöter som i större utsträckning har operativa positioner i stora företag.

  Ytterligare en osäkerhet är Anders Sundströms mandat. När han kom till Swedbanks styrelse 2009 var han vd i Folksam, som är största enskilda ägare i Swedbank med drygt 9 procent av aktierna. Sundström lämnade Folksam 2013 men kom tillbaka 2014 som ordförande. Han lämnade ordförandeklubban efter mindre än ett år sedan Finansinspektionen haft synpunkter på hans dubbla roll som ordförandei både Folksam Liv och Swedbank.

  Men Sundström saknar samtidigt inte stöd i Swedbank. Han har supportrar hos sparbankerna, inte minst hos Sparbankstiftelserna Färs & Frosta, 1829 och Öresund som tillsammans är huvudägare till Sparbanken Skåne. Anders Sundströms stöd bidrog till sammanslagningen av de tre sparbankerna för snart två år sedan.

  Två av ledamöterna i Swedbanks valberedning kommer från Sparbanksrörelsen och här finns enligt uppgift till SvD ingen tveksamhet kring Sundströms fortsatta förtroende. Sundström har också hittills åtnjutit förtroende hos fackföreningsrörelsen, som dominerar Folksams styrelse.

  En maktkamp kan alltså vara att vänta när det gäller Sundströms position i Swedbank. Enligt SvD:s källor är läget inte akut, banken går bra och en förändring kan därför väntas först 2017.

  En exit från Sundström kommer i så fall med största sannolikhet kombineras med en större förändring av styrelsen, enligt SvD.s källor.

  Det första tecknet på åt vilket håll det lutar är om Swedbanks valberedning utökas med en person vid bolagsstämman i vår, kanske tar storägaren AMF plats i valberedningen.

  Annons

  Anders Sundström, ordförande i Swedbank.

  Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X