Annons
X
Annons
X

Storägare: "Vi känner oss förda bakom ljuset"

Ilskan är stor hos AMF och Tredje AP-fonden efter att det uppdagats att Swedbanks ordförande mörkat all information om brottsmisstankarna mot bankens tidigare vd, Michael Wolf.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Anders Oscarsson, AMF. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det är klart att man tappar förtroende efter en sådan här händelse. Jag känner mig förd bakom ljuset, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF.

Han och en rad andra storägare, med aktier för många miljarder i banken, var på ägarmöte med Anders Sundström så sent som i onsdags. Då ställde bland annat Anders Oscarsson frågor om just anledningen till att Michael Wolf oväntat fick sparken.

– Det sades ju ingenting om detta. Inte ett ord. I stället var det många ord om dålig kundnöjdhet och personalhantering. Jag tyckte det lät konstigt redan då och nu visar det sig informationen vi fick alltså inte var korrekt.

Annons
X

**Anders Oscarsson har full **förståelse för att Anders Sundström inte kan berätta i detalj vad brottsmisstankarna handlar om, enligt det så kallade röjandeförbud, som lagen anger.

– Men Anders Sundström hade ju kunnat berätta i allmänna ordalag att det finns annan information som han inte kunde uttala sig om. Han hade kunnat indikera att det fanns mer att berätta. Men det sades ingenting, säger Anders Oscarsson irriterat.

– Hela historien är väldigt märklig och jag vet ju fortfarande inte dugg om vad det här egentligen handlar om. Men klart är att väldigt många aktieägare fick inkorrekt information på ägarmötet i onsdags.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  AMF får medhåll av Peter Lundqvist, ägaransvarig på tredje AP-fonden. Han efterlyser också någon form av signal från Swedbank.

  – De borde ha sagt att vi har mer information och att vi återkommer om det. Nu får vi utvärdera hur det här påverkat vår syn på Anders Sundström, säger Lundqvist.

  Det är alltså fortfarande oklart vad Michael Wolf anklagas för. Enligt SvD:s källor har det en en längre tid funnits ett ärende på banken kring Michael Wolf.

  Men inte bara Wolf, även andra personer ska vara misstänkta i ärendet som handlar om regelefterlevnad kring aktieköp.

  Michael Wolf har lagt ut sin privata aktieportfölj på en extern aktör, en så kallad diskretionär förvaltning. Det innebär att man låter en bank eller fondkommissionärer sköta den löpande förvaltningen men även fatta löpande placeringsbeslut inom vissa avtalade ramar.

  SvD:s källor gör gällande att misstankarna mot Michael Wolf som nu lett till att en förundersökning har inletts handlar om att den diskretionära förvaltningen har missat nya bankregler som innebär att fler aktier än tidigare blir förbjudna att handla i för personer som Michael Wolf.

  Swedbanks största ägare är Folksam. Där har Anders Sundström varit både vd och ordförande i många år. Folksam är betydligt mer förstående till att Anders Sundström valde att inte berätta om anmälan om de uppgifter som framkommit i dagens pressmeddelande från Swedbank om reglerna för röjandeförbud stämmer.

  – Det måste ha varit en oerhört svår sits att hantera. Om det finns en sådan formulering om att man inte får röja anmälan för utomstående måste faktiskt alla aktieägare betraktas som utomstående, säger Carina Lundberg Markow.

  Annons

  Anders Oscarsson, AMF.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X