Annons
X
Annons
X

”Boliden borde ta ansvar”

Pensionsjätten AMF, de svenska storbankerna och de statliga AP-fonderna är alla storägare i Boliden, som nu stäms av 700 invånare i Arica i norra Chile. Nu riktar aktieägarna kritik mot gruvjätten för att man ännu inte tagit ansvar för den 30 år gamla giftskandalen.

[object Object]
Anna Nilsson, Robur. Foto: JOAKIM STÅHL

En stämning mot gruvbolaget Boliden lämnades i dag in till Skellefteå tingsrätt. Bakom stämningen står 707 boende i regionen kring staden Arica i norra Chile, som förgiftats av giftigt avfall från gruvkoncernens svenska verksamhet. Avfallet dumpades i området 1985 av en av bolagets underleverantörer.

Dumpningen av det giftiga gruvslammet är i sig ingen nyhet. Frågan har uppmärksammats i svenska medier många gånger, senast 2009, då den svåra situationen för de boende i Arica uppmärksammades i tv-dokumentären Blybarnen.

Hos Boliden har man under dagen tagit emot en kopia på den stämningsansökan som riktats mot bolaget. Kommunikationsdirektör Marcela Sylvander beklagar de drabbades situation, men håller fast vid ståndpunkten att Boliden inte är ansvariga för det som hänt.

Annons
X

Swedbanks fondbolag Robur är Bolidens tredje största ägare med ett ägande på 3 procent. Anna Nilsson är chef för hållbarhetsanalys på Robur. Enligt henne tog man upp frågan med Boliden redan 2009, i samband med debatten som följde på Blybarnen.

– Då framförde vi att bolaget borde ta större ansvar för att lösa situationen och försöka få igång en dialog med berörda instanser i Chile. Den linjen håller vi fortfarande, säger hon.

Enligt henne har man i diskussionerna med Boliden fokuserat på två saker: att bolaget säkerställer att ingen liknande skulle kunna hända igen, vilket Boliden kunnat göra, samt en lösning av situationen i Arica, där många

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Oavsett om bolaget är juridiskt ansvarigt eller inte så ska man ta sin del av ansvaret för att lösa situationen. Det är deras avfall det handlar om, säger Anna Nilsson.

  Några sådana åtgärder har Boliden dock inte genomfört.

  - Det förekom diskussioner 1998, då missförhållandena blev kända. Fram till 2003 förde vi en dialog med chilenska myndigheter kring hur man skulle kunna avhjälpa situationen, men vi fick ingen återkoppling, säger Marcela Sylvander.

  De statliga AP-fonderna har även de ett betydande ägande i Boliden. Tillsammans kontrollerarde 4 procent av aktierna i bolaget.

  Christina Kusoffsky Hillesöy, är chef för kommunikation och hållbara investeringar hos Tredje AP-fonden, som kontrollerar 0,8 procent av Boliden-aktierna.

  – Vi har haft synpunkter och vi under flera år haft en dialog med bolaget. Vi kommer att följa den kommande rättsprocessen.

  Hur anser ni, som ägare, att Boliden borde agera?

  – Jag vill inte gå inte in på detaljer. Vi har lyssnat in på deras syn på frågan. Sen har vi fokuserat mycket på vad bolaget kan göra framöver för att undvika liknande händelser.

  Pensionsjätten AMF, med 4 procent av aktierna, är den näst största ägaren i Boliden efter det amerikanska fondbolaget Blackrock.

  – Vi har inte haft några synpunkter på hur Boliden har hanterat frågan. Det är svårt att bedöma hur långt ett bolags ansvar sträcker sig och därför kommer vi att följa rättsfallet, säger Mikael Lindh-Hök på AMF:s pressavdelning.

  Vad kan du om råvaror och energi?

  QUIZ: Vilken färg på diamanter är dyrast? quiz.svd.se QUIZ: Vad kostar mest – guld eller saffran? quiz.svd.se QUIZ: Var har Sverige hittat olja? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Anna Nilsson, Robur.

  Foto: JOAKIM STÅHL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X