Annons

Stora värden står på spel på Blasieholmen

Om Stockholms stad och Nobelstiftelsen håller fast vid intentionen att uppföra Nobel Center på Blasieholmen riskerar man att få en ny infekterad stadsbyggnadsstrid. Det är bättre att redan nu söka en ny plats, skriver Calle von Essen och Vicki Wenander.

Under strecket
Publicerad

Tullhuset på Blasieholmen hotas av rivning då nya Nobelhuset ska byggas.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

En modell av det nya Nobel center som är tänkt att uppföras på Blasieholmen i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 2 av 2

Förslaget att bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen har mötts av stark kritik från en bred opinion. Lokalanvändningen har inte redovisats och finansieringen är oklar, men framför allt skulle den föreslagna byggnaden, med sin stora volym och för platsen främmande gestaltning, fullständigt dominera omgivningen i en del av staden som besit­ter omistliga arkitekturmässiga, historiska och stadsbildsmässiga värden.

Vyn mot Blasieholmen är en viktig del av stadens front mot vattnet, både för dem som ankommer staden via båt och för dem som, från Skeppsholmen, Djurgården och Strandvägen, blickar ut mot Blasieholmen och Nybrokajen. På den tänkta platsen för Nobelcentret står i dag den tullhusbyggnad med värdefulla arkitektoniska kvaliteter, som gestaltades av Stockholmsarkitekten Axel Fredrik Nyström på 1870-talet. Nyström, som bland annat var slotts­arkitekt på Drottningholm, har även gestaltat Gävle teater, Gymnastikhuset i Linköping och Gamla Riks­arkivet på Riddarholmen i Stockholm. Inom byggområdet finns också de båda varuskjul från ­tidigt 1900-tal, som fungerade som lagerbyggnader när Blasieholmen var en central del av Stockholms sjöfartsväsende.

Annons
Annons
Annons